Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu ve Satır Et Platformu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, satır etin Keşan’ın marka ürünü olarak tescillendiği ve Resmi Gazete’de yayımlandığı söyledi. Mustafa Helvacıoğlu, satır ete tescil alınması ile ilgili çalışmaları, bölgeyi tanıtmak ve potansiyel yaratmak için gerçekleştirdiklerini ifade ederek şunları söyledi:

"Türkiye’de her ilin, her ilçenin bir coğrafi işareti olmaya başladı. Herkes markalaşmaya özen gösteriyor. Biz de 'Keşan Satır Eti'nde bir tecrübe yaşadık. Keşan TSO önderliğinde bir komisyon oluşturduk. Belirli aralıklarla bir araya geldik, standartları belirledik. O standartlar doğrultusunda başvurumuzu yaptık ve zorlu bir süreçten sonra olumlu sonuç aldık. Satır etimiz, 19 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak tescillenmiştir. Ancak tescil belgesi yeni gönderilmiştir. Bundan sonra Keşan’ın Satır Eti de marka tescili almıştır."

FİRMALARA BAYRAK ASILACAK

Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) belirlediği fiziksel ve duyusal özelliklere göre üretim yapan firmalara, 'Keşan Satır Et' bayrağı asacaklarını, işletmelerin denetleneceğini ve gerekli koşullara uymayanlardan bayrağı geri alacaklarını belirten Helvacıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Keşan Satır Eti’nin üretim ve pazarlanması aşamalarında kalite kontrolü ile denetimi, KOSGEB Keşan Sinerji Odağı’na bağlı bir gıda mühendisi, Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası’ndan bir kişi ve Keşan Kasaplar Komitesi’nden bir kişi olmak üzere, toplam üç kişi tarafından, her altı ayda bir ve ihtiyaç duyulduğunda yapılacak. Bundan sonra bölgemizde Satır Et’imizi tanıtmak için önemli kararlar almamız gerektiğine inanıyorum. Üreten ailemiz, pişiren ailemiz, sunan ailemiz olacak. Bundan sonra Satır Et, bölgede istihdama da katkı sağlayacak eylemleri bu platformla önümüzdeki süreç içerisinde yaza kadar birkaç hamlemizle fark edilir hale getirmemiz gerekiyor. Edirne peynirinin ve ciğerinin ardından Keşan Satır Eti’nin de tescili var."

SATIR ETİN HAZIRLANIŞI

Trakya Bölgesi’nin doğal ortamlarında yetiştirilmiş olan kıvırcık süt kuzularının etleri, kemiğinden sıyrıldıktan sonra, 2 gün süre ile 4 derecede buzdolabında bekletiliyor.

Bu süre zarfında kanı çekilen et yumuşaklık kazanıyor. Etin yumuşaması sağlandıktan sonra, içindeki sinir, damar, kemik, kıkırdak ve zar gibi, sertleşmeye sebep olacak maddeler ayıklanıyor. Süt kuzularının yağlı olması halinde ise yüzde 30’u geçmemek kaydı ile süt dana etinin but kısmından ilave edilebiliyor. Dinlenen et, tahta bir kütüğün üstüne konup satır bıçağı ile ‘dövme’ diye tabir edilen bir kesim işlemine tabi tutuluyor. Kuzunun kendi yağı yüzde 20-30 oranını geçmeden karışım hazırlanır. Hazırlanan 1 kilo ete sadece 5 gram tuz atılır ve iyi bir şekilde yoğrulur. Et hazırlanırken sadece tuz kullanılmakta bunun dışında hiçbir ürün katkı maddesi kullanılmamaktadır. Keşan Satır Eti meşe kömüründe, çift taraflı tel ızgara arasına konularak pişirilir. Oluklu ve saç ızgara kesinlikle kullanılmaz. Keşan Satır Eti hızlı ateşte pişirilmelidir çünkü daha fazla fümelenme olur ve damak tadı daha da güzelleşir. Kıyılmış, yoğrulmuş ve pişirilmiş Keşan Satır Eti’nin ağırlığı net 180- 200 gram porsiyonlar haline getirilir.



ÜY(LK/SS)