Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Ercan Tıraş, Vali Şahabettin Harput’u makamında ziyaret ettikten sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve British Council ortaklığında, İngiltere Büyükelçiliği Refah Formu desteği ile yürütülen 'Binanı Gözet, Enerjide Tasarruf Et' projesini tanıttı. Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi'nde düzenlenen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Ercan Tıraş ve Bursa Valisi Şahabettin Harput katıldı.

Proje hakkında bilgi veren Ercan Tıraş, dünyada sanayileşme ve kentleşmenin enerji kaynaklarını azalttığını belirterek, uluslararası enerji örgütü tarafından öngörülen mevcut enerji tüketimi ve talebinin devam etmesi durumunda dünya enerji talebinin 2030 yılına kadar yüzde 40 artacağı kaydetti. İklim değişikliğinin önüne geçmek ve fosil yakıt tüketimini azaltmak için alınan önlemlerin arttığını vurgulayan Tıraş, 'Enerji Verimliliği Kanunu' ve bu kanun gereği çıkan 'Binalarda enerji performansı' yönetmeliği ile Türkiye’deki binalarda enerji verimliliğine gösterilen önemin arttığını ifade etti.

Enerji verimliliğinin artırılması için kamu, özel sektör, mesleki kurumlar, toplumsal sivil örgütler ve birçok kurumla birlikte projeler yürütüldüğüne dikkat çeken Tıraş, şöyle konuştu:

"Ülkemizde enerjinin verimli kullanılabilmesi için projelere, AR-GE ve eğitimlere önem veriyoruz. Bu çalışmalardan biri British Council ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığında, İngiltere Büyükelçiliği Refah Formu desteği ile yürütülen 'Binanı Gözet, Enerjide Tasarruf Et' projesi, 2017 yılına kadar, tüm binaların enerji kimliği almasını hedefliyor. Herkesin kendi binasının enerji performansına ulaşabilmesi ve iyileştirme işlemlerinin yönlendirmesini amaçlamaktadır. Proje dahilinde, bina sahiplerinin bilgilendirilmesi, herkesin kendi binasıyla ilgili bilgiye sahip olması, doğru ve etkili iyileştirme önerilerine ulaşabilmesi için vatandaşlarımız tarafından bakanlığımız web sayfasında, bir program geliştirilmiştir. Bunun geniş kitlelere ulaşabilmesi için önce Kahramanmaraş, Çanakkale, Antalya, Artvin, Bursa, Afyon ve Ankara olmak üzere, yedi pilot ilde bu proje tanıtılacak. 'Enerji Kimlik Belgesi' 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren verilmeye başlandı. 'Enerji Kimlik Belgesi' alması gereken 10 milyon civarında bina bulunmaktadır. Ülke genelinde, bugüne kadar 10 bin 780 adet enerji kimlik belgesi düzenlenmiştir. Bunların 9 bin 955 adedi yeni inşa edilen yapılar. 825 adedi ise 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapılan eski binalardır. Bursa’da eski binalara düzenlenen belge sayısı toplam 342’dir. Bu ülke genelinin binde 3’ü kadardır. Mevcut binalara göre yeni yapılan binaların yüzde 75’inde yüzde 20 ile yüzde 40 arasında, yüzde 23’ünde ise yüzde 40 ile yüzde 60 arasında enerji verimliliği sağlanmıştır. Bu da yaklaşık olarak, 20 milyar dolarlık enerji ithalatı yapan sektörde, 750 milyon dolarlık tasarruf demektir. Amacımız, tüm binaların enerji verimliliğini artırmak ve tasarrufu 7 milyar dolar seviyesine ulaştırmak."



Sebile ÇETİN/BURSA,



SC(FK/SS)