İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 140'ı tutuklu 205 sanıklı KCK Davası'nın 3'üncü duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın aralarında bulunduğu 140 tutuklu sanık hazır bulundu. Duruşmaya 9 tutuksuz sanık da katıldı. Sanık avukatlarından ise girişte yaka kartı alan 3 avukat hazır bulundu. Diğer avukatlar ise baro kartlarını göstererek duruşmaya girmelerine izin verilmeyince duruşma salonu dışında bekledi.


Duruşmayı CHP milletvekili Mahmut Tanal da izledi.


AVUKATLARIN KİMLİK TARTIŞMASI


Mahkeme Başkanı Ali Alçık, tutuksuz sanıkların kimlik tespitinin yapılacağını belirtti. Bazı sanıkların kimlik tespiti sırasında Kürtçe konuşması üzerine Başkan Alçık, "Sanıkların Kürtçe konuştuğu görüldü" diyerek tutanağa geçirdi. Tutuklu sanık Büşra Ersanlı'nın avukatı Fikret İlkiz, sanık avukatlarının duruşma salonuna girişte verilen tanıtım kartını kabul etmeyerek baro kartıyla girmek istediğini mahkemeden bu yönde bir karar almasını talep etti.


Başkan Alçık bunun üzerine duruşmaya talebi değerlendirmek için ara verdi. Duruşmaya verilen arada ise dışarda bekleyen avukatların baro kartlarıyla duruşmaya girmesine izin verildi. Ancak avukatların üstlerinin ve çantalarının da aranmasını kabul etmemeleri üzerine bu konuyla ilgili tutanak tutulmak üzere isimleri alındı.


TALEPLER ALINIYOR


Aranın ardından Başkan Alçık, bu konunun duruşma salonunun dışının Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yetkisinde olduğunu kendilerinin birşey yapamayağını belirtti. Başkan Alçık, daha sonra avukatların taleplerinin alınacağını belirtti.


Sanık avukatlarından Ercan Kanar, "Avukat kimliğine güven duyulmuyor. Savunmanın bu denli örselendiği bir yargılama hatırlamıyorum. 12 Eylül yargılamalarında bile avukat kimliğine bundan daha fazla güvenilirdi. O yargılamalarda kart taktığımızı hatırlamıyorum" dedi. Avukat Taylan Tanay ise iddianamenin özetinin değil tamamının okunmasını talep etti. Duruşma avukatların taleplerinin alınmasıyla devam ediyor.


(BB)