PKK/KCK terör örgütünün şehir yapılanması Öz Savunma Birliği'ye yönelik 2010 yılında yapılan operasyonlarda gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 16'sı tutuklu 24 sanığın yargılamasına devam edildi. Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 13 tutuklu sanık ve avukatları katıldı. Heyet değişikliği nedeniyle eski zabıtların okunması ile başlayan duruşmada iddia makamı, dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere kendilerine gönderilmesini istedi.

'TAHLİYE VEYA BERAAT İSTEMİYORUZ'

Daha sonra söz isteyen sanıklardan Cafer Yıldız, iki yıldan bu yana tutuklu olduklarını belirterek, "Bugüne kadar hiçbir aşamada savunma yapamadık. Burada 10'a yakın insan 2 yıldır tutuklu yargılanıyor. Fakat buradaki insanlara, kimi gerekçeler gösterilerek bu güne kadar savunma yaptırılmadı. Biz sizden tahliye ya da beraat istemiyoruz. Sizden en meşru hakkımızı, ana dilde savunma yapmak istiyoruz. Bu bize tanınmıyor" dedi.

'YASA ÇIKSIN, SİZE BU HAK TANINIR'

Bunun üzerine araya giren mahkeme başkanı, mahkemenin usulüne uygun tebligat yaptıktan sonra gerekli kararları verebileceğini söyledi. Tüm sanıkların üniversite okuyan zeki bireyler olduğunu belirten mahkeme başkanı "Ama tutturuyorsunuz anadilde savunma. Yasa çıksın size bu hak tanınır" diye konuştu. Sanık Cafer Yıldız, "Biz belki yarın 10'ar yıl hapis ile cezalandırılacağız. Biz yargılamaya karşı çıkmıyoruz. Sadece savunma hakkımızı istiyoruz. Böyle bir inatlaşmaya gerek yok" diye yanıt verdi.

Mahkeme Başkanı ise, "Devlette inatlaşma olmaz. Siz inatlaşıyorsunuz. Böyle bir savunma hakkı yok. Ancak bunların edebiyatını yaparsınız. Geçin onları. Temsilcileriniz mecliste hakkınızı onlar korur. Bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Otur yerine" dedi.

AVUKATLA TARTIŞMA

Duruşmada daha sonra esas hakkında beyanda bulunmak üzere sanık avukatlarına söz verildi. Avukatlardan Elif Tirenç İpekçi, "Ben bir Kürt vatandaşı olarak anadilde savunma hakkınız yok sözlerinizden rencide oldum" dedi. Tekrar araya giren mahkeme başkanı, avukat İpekçi'ye, "Neyine rencide oluyorsunuz" diye sordu. Avukat İpekçi ise, "Siz dediniz ki dosya önümüze gelir inceler karar veririz. Sizi böyle görmek istemiyoruz. Sizi böyle basit bir devlet memuru olarak görmek istemiyoruz. Toplumu ayakta tutan sizlersiniz. Adalet dağıtıcısısınız. Mesleki göreviniz bu olabilir. Ama insani olarak insanların haklarını tanımak yönünden de sorumlusunuz" diye konuştu.

Sanıkların anadilde savunma talebini kabul etmeyen mahkeme, duruşmayı erteledi.

FB(GG)