Kaza, 12 Eylül 2005 tarihinde D-100 Karayolu Hendek İlçesi Hüseyinşeyh Köyü geçişinde meydana geldi. Hendek yönüne giden Mustafa Torunoğlu yönetimindeki 54 DP 749 plakalı otomobil, yola daha önce sızan yağ tabakası nedeniyle kayarak karşı şeride geçip, Düzce yönüne giden İlhan Menge yönetimindeki 16 YJ 277 plakalı otomobile çarptıktan sonraıp şarampole yuvarlandı. Kazada araçta bulunan Mehmet Torunoğlu yaşamını yitirdi, sürücüler ise kazayı yaralı atlattı. 

KAZAYA NEDEN OLDUĞU İÇİN YARGILANDI

Kazada oğlu ölen sürücü Mehmet Torunoğlu hakkında, 'Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu bir kişinin ölümüne, bir kişinin de yaralanmasına sebebiyet verdiği' iddiasıyla Sakarya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı. Mahkeme heyeti kazada yaralanan diğer araç sürücüsünün şikayetçi olmaması, ölenin sanığın oğlu olması, kişisel ve ailevi durumu açısından mağduriyetinin olacağını göz önünde bulundurarak, oy çokluğu ile ceza verilmemesine hükmetti.

KARAR YARGITAY'DA BOZULDU

Ancak mahkeme heyetinin bu karınana karşı oy kullanan bir üyenin, 'Kazanın D-100 karayolu üzerinde bulunan 40 metre çapındaki yağ birikintisi nedeniyle meydana geldiği, sanığın kullandığı aracın bu yağ birikintisi nedeniyle kontrolden çıktığı anlaşılmaktadır' yönündeki görüşü nedeniyle Yargıtay verilen kararı bozdu. 

ADLİ TIP: KAZANIN NEDENİ YAĞ BİRİKİNTİSİ

Sakarya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanan davanın seyrini Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi’nden gelen rapor değiştirdi. Raporda, 'Sanık sürücü devlet karayolunu takiben normal olarak seyir etmektedir. Yol yüzeyinde bulunan yağ akıntısı üzerinden geçtiği sırada kayarak, sol şeride geçmiştir. Sol şeride geçmesinin nedeni yol yüzeyi üzerinde kaygan zemin oluşturan yağ tabakasıdır' denildi. 

KARAYOLLARI'NA KARŞI HUKUK MÜCADELESİ

Trafik tutanaklarında ve bilirkişi raporlarında kusurlu gösterilen Mustafa Torunoğlu, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi’nin kazaya, yola sızan yağ tabakasının sebep olduğunu içeren raporuyla aklandı. Mahkeme heyetinin sanık Torunoğlu hakkında verdiği beraat kararını Yargıtay’ın da onaylamasıyla, kazada oğlunu kaybeden Mustafa Torunoğlu, kusurlu olan Karayolları Genel Müdürlüğü’ne karşı hukuk mücadelesi başlattı. Avukat Ahmet Ay’ın aileye tazminat talebi ile duruşma istemi Sakarya 1'inci İdare Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

SİGORTA ŞİRKETİ DE TAZMİNAT ÖDEYECEK

Mahkeme, Karayolları Genel Müdürlüğü’nü, kazada ölen Mehmet Torunoğlu’nun anne ve babasına 20’şer bin lira, iki kardeşine de 5’er bin lira manevi, kazada hasar gören otomobil için de 3 bin 400 lira maddi tazminat ödemeye mahkûm etti. Tazminat miktarının yasal faiziyle birlikte 100 bin lirayı bulacağı belirtildi.

'Kusurlu olduğu' kararı nedeniyle sigorta şirketinden de tazminat alamayan Mustafa Torunoğlu’nun sigorta şirketi hakkında açtığı tazminat davasında da, Hendek Asliye Hukuk Mahkemesi, sigorta şirketinin 8 bin 954 lira tazminat ödemesine hükmetti. Her iki karar da Danıştay tarafından onandı.

Mehmet Torunoğlu’nun avukatı Ahmet Ay karayollarının tazminat cezasına çarptırıldığı davanın Türkiye’de ilk olduğunu öne sürerek, "Bu tür ölümlü kazalarda Karayolları ilk kez tazminat davasına çarptırıldı" dedi.



ZT(MB/COŞ)