Merkez Kocasinan İlçesi Yenişehir Mahallesi ndeki evinde çalışmalarını çeşitli ebattaki çivi ve tellerle  sürdüren Filografi ustası 3 çocuk babası Nizamettin Güvendi, işçi olarak çalıştığı TCDD'den emekli olduktan sonra bir sergide 'Besmele-i Şerif Filografi’sini gördü. Daha sonra, bu işin yapımının püf noktalarını öğrendi. Stras atmak, zaman geçirmek amacıyla işe koyulan, satın aldığı malzemeler ile filografi sanatına başlayan Güvendi, bu meslekte 5'inci yılını tamamladı. Evli ve 2 çocuk babası, ortaokul mezunu  Nizamettin Güvendi’nin yaptığı eserleri beğenen çevresindekiler ve komşuları, uygun fiyatta ortaya koyduğu çalışmalarını satın aldı.

Sanatın güzellikleri ve kazandırdıkları hakkında bilgiler veren Güvendi, çabuk bitmesini isteyen müşterilerin heyecanla eserlerini duvarlarında görmek istediğini anlatırken şöyle dedi:

"Bu işi severek ve isteyerek yapıyorum. Önceden çok sinirli ve stresliydim. Fakat, şimdi  ne sinir kaldı ne öfke. Herkes beni şimdi örnek gösteriyor. Ancak bazı sıkıntılarım var.  Evimin garajını atölye yapmak istiyorum ama yanıma alacak bir çırağım bile yok. Kimse bu sanatı mesleğe dönüştürmek istememiş ki. Zaten yaptığım eserleri de ancak internet üzerinden satabiliyorum. Bu sayede geçimi devam ettiriyorum. Emekli maaşım sadece kiraya gidiyor. Bu yüzden hem mesleğin devamı açısından hem de iş imkanı bakımından desteğe ihtiyacım var. Bu meslek asla ölmemeli. El emeği her zaman övülmeye layıktır."

Son olarak çalışmalarını bitirdikten sonra resimlerini çekerek internet sitesinde 500-5 bin TL'den satışa sunduğunu ifade eden Güvendi, Kayseri şehrinde bir ilk olmanın ayrıcalık olduğunu vurguladı.

Ortadoğu'da başlayan Batı ve Uzakdoğu'ya yayılan filografi ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirilmesi sanatı olarak biliniyor.



FÇ(OE/İD)