Kayseri'de halıcılık ve otobüs işletmeciliği yapan Ali Demir, 2003 yılında dolandırıcılık  suçundan sabıkalandı. Fotoğrafı da sabıka dosyalarına girdi. 8 Kasım 2006 günü saat 13.45'te Yeşilhisar İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nda büro memuru olarak çalışan Dilek Erciyas'a elinde 2 siyah poşetle gelen bir kişi, ''Kaymakam Musa Üçgül'e balık getirdim'' dedi. Kadın memur kaymakamın yerinde olmadığını söyleyince, ''Kaymakam bey, 'ben yerimde olmazsam sekreterim seninle ilgilenir ve ödemeyi yapar' demişti" diye konuştu. 

14 LİRALIK BALIK İÇİN 90 LİRA ALDI

Poşetteki toplam 7 kilo sazan balığı için 90 TL isteyen kişiye memure, 'bu paranın bu kadar balık için çok olduğunu' söyledi. Balıkçı da, ''Bu balıklar cins. Özel sipariş" yanıtını verdi. Memurenin fatura veya fiş istenmesi üzerine de, ''Biz o işi hallettik. Faturayı kaymakam beye toplu halde veriyorum'' diyerek, 90 lirayı alıp gitti.

'YEŞİLHİSAR'A HİÇ GİTMEDİM, YÜZLEŞTİRİN' DEDİ

Daha sonra makamına gelen kaymakamın böyle bir siparişten haberinin olmadığını söylemesi üzerine soruşturma başlatıldı. Sabıkalı dolandırıcılara ait fotograflardan memure ile kaymakamlık önündeki polis Mahmut Karabulut, Ali Demir'i teşhis etti. Kayseri'de oturan Ali Demir, 5 Şubat 2007'de talimatla alınan ifadesinde, ''Ben Yeşilhisar'a hiç gitmedim. Balıkçılık da yapmıyorum. Ne Kaymakamı, ne o memureyi, ne de polis memurunu tanırım. Beni, onlarla yüzleştirin'' diye savunma yaptı.

MAHKEME, FOTOĞRAF TEŞHİSİYLE CEZA VERDİ

Ancak Yeşilhisar ilçesi Asliye Ceza Mahkemesi, 7 Ağustos 2007'de Ali Demir'i dolandırıcılık suçundan, fotoğraftan yapılan teşhisle 3 yıl hapis ve 3 bin TL para cezasına çarptırdı. Mahkemenin gerekçeli kararında şöyle denildi:

''Sanık, kaymakamın olmadığı bir sırada hükümet konağına gelerek icrai hareketlerine başlamış, balıkların özel sipariş olduğunu söyleyip güven artırmış, ederi 14 TL olan 7 kilo sazan balığını emrivaki yaparak memureye vermiş, 90 TL almıştır. Sanık Ali Demir'in ilçeye gelmediği yolundaki savunması, görgü tanıklarının kendisini fotoğraftan teşhis etmeleri nedeniyle 3 yıl hapis, 150 gün adli para cezasına çarptırılması uygun görülmüştür.''

YARGITAY ONADI

Yargıtay tarafından da onan karar sonrası hayretler içinde kaldığını belirten Ali Demir, Yeşilhisar İlçesi'ne hiç gitmediğini, anılan tarihte cep telefonu kayıtlarından Erciyes dağında olduğununun kanıtlandığını savunarak şunları söyledi:

"Hayatım boyunca Yeşilhisar İlçesi'ne gitmedim. sabıkamdan dolayı, kayıtlarda fotoğrafım olduğu için güya oradan teşhis etmişler. Olayı ciddiye almadığım için avukat da tutmadım ve duruşmalara da gitmedim. 6 yıl sonra 3 yıl hapis 3 bin TL para cezası gelince çok şaşırdım. Halıcılık, otobüscülük ve PVC işi yaptım. Ama, elime iki poşet alıp 7 kilo sazan balığıyla, ömrüm boyunca hiç tanımadığım  ilçe kaymakamını dolandırmaya gitmedim. Sanıyorum beni sabıka kayıtlarındaki teşhis ettikleri kişiyle karıştırdılar. Gerekirse hakkımı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde arayacağım.''



OE(OE/COŞ)