Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından 2009 yılından bu yana yürütülen ve Kaş'taki sualtı yaşamı korumayı amaçlayan 'Kaş- Kekova Deniz Alanları Koruma Yönetim Planı Projesi' basına tanıtıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve pek çok uluslararası kuruluş tarafından desteklenen projenin tanıtımı Hera Otel'de yapıldı. Toplantıya, Türkiye Doğal Hayatı Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem, Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantı öncesinde yapılan tekne turuyla koruma alanı gazetecilere tanıtıldı.

Dr. Kalem'in kısa bilgilendirme konuşmasının ardından, çalışmalarını Kaş ve Kekova'da yürüten proje koordinatörü Nilay Akça, proje hakkında bilgi verdi. 3 yıldır yürütülen projenin temel amacının sualtı türlerini ve yaşam alanlarını korumak olduğunu anlatan Akça, bölgede yapılan dalışlarda 1000'e yakın bitki ve canlı türü tespit ettiklerini söyledi.

Kaş- Kekova bölgesinin Doğu Akdeniz'de biyolojik çeşitlilik bakımından çok önemli olduğuna dikkat çeken Akça, bölgenin kesinlikle özel bir yönetim tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Proje koordinatörü Akça, yerel yönetimlerin destek ve işbirliğinde bilimsel çalışmaların sonuçlarına göre bu bölge için bir yönetim planı hazırlığında olduklarını belirtti.

Dalışlarda Akdeniz foku ve deniz kaplumbağaları gibi nesli tehlike altındaki türlerin bölgede yerleşik popülasyonunu belirlediklerini vurgulayan Akça, her yıl yapılan çalışmalarda orfoz, lahoz, fangri gibi pek çok türün görülme sıklığının da azaldığı saptadıklarını anlattı.

Kaymakam Selami Kapankaya ise Kaş'ın halen bozulmamış bir doğaya sahip olduğunu söyledi. Deniz altının bozulmadığını ve denizin büyük oranda korunduğunu anlatan Kaymakam Kapankaya, denizlerin korunması için de halen çalışmalar yürüttüklerini söyledi.



AA(SU/CK)