İzmir Ticaret Odası (İTO) meclis salonunda gerçekleştirilen 'Sağlık Turizminde Küresel Trendler ve Başarı Hikayeleri' konulu panelde Md. Anderson Kanser Merkezi’nden Gabriel Mena, Dünya Göz Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Selin Yıldırım Peker, Anadolu Sağlık Merkezi Uluslararası Hizmetler Direktörü Aslı Akyavaş, 2000- 2004 yıllarında Norveç/Oslo Rikshospital Yurtdışı Rehabilitasyon Bölümü Başkanlığı yapmış, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Vedat Özek ve İTO Konaklama Yerleri Grubu Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Turabi Çelebi konuşmacı olarak yer aldı.



İlk konuşmacılardan MD Anderson Kanser Merkezinden Dr. Gabriel Mena 68 bin yatak, 100 binden fazla çalışana sahip olduklarını ve ekonomiye 14 milyar dolarlık katkı sağladıklarını söyledi. Her yıl 6 milyon hastanın merkeze geldiğini, 103 bin cerrahi işlem yapıldığını dile getiren Mena, dünyanın her yerinden pek çok öğrenciye de merkezde eğitim verildiğini anlattı. Merkez’in başarısını anlatırken Türkiye ve İzmir’e de önerilerde bulunan Mena, "İzmir’de liderliğe ve mükemmeliyete ihtiyacınız var. Kısa sürede muazzam başarı sağlayabilirsiniz. Kurumlar kurabilir ve hasta bakımında uzman olabilirsiniz. İzmir’de de özel yatırımcılar böyle şeyler yapabilir. Hükümet de bunun içine dahil olabilir dedi. Bir kanser merkezinde poliklinikten radyoterapi bölümlerine kadar her binanın farklı ihtiyaçlara göre tasarlanması gerektiğini vurgulayan Mena, hasta ve turist sayısının da artışının öngörülmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRK DOKTORLARA ÇAĞRI YAPTI

Mena, kendi alanında en iyi doktor ve çalışanların da bulunması gerektiğini belirterek, çalışanların insan ilişkileri konusunda da çok iyi olması gerektiğini savundu. 'Mükemmel insanları bir araya getirince bütün hayalleriniz gerçekleşebilir" diyen Mena, şu önerilerde bulundu:

"Mesela ABD’de eğitim görmüş, tedavideki son gelişmeleri bilen Türk doktorlar buraya gelmeli. Böylece kanıta dayalı tıp yöntemleri de uygulanacaktır. İzmir’den bir anda büyük bir merkez olmasını bekleyemeyiz. Ancak kesinlikle hastalara dürüst ve ahlaki davranarak önce güvenini kazanmak gerekiyor.

'İLERİDE İNSANLAR TEDAVİYE TÜRKİYE’YE GELECEK'

Türkiye’nin çok önemli bir coğrafi konuma sahip olduğunu da aktaran Mena şöyle konuştu:

"Hasta hizmetleri ile kaliteyi birleştirirsek harika avantajlara sahipsiniz. Ben inanıyorum ki ileride insanlar kanser tedavisi için Türkiye’ye gelecektir. Türkiye’deki fiyatlara ben çok şaşırdım. Harika kalitede çok iyi yetiştirilmiş doktorlarınız var. Fakat bu maliyetler çok düşük. Ayrıca 46 tane JCI akreditasyonlu kuruluşun olması da çok önemli."

BT(İÖ/COŞ)