Numune Hastanesi Kardiyoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilen iki operasyon ile kalp rahatsızlığı bulunan iki hasta sağlığına kavuştu. Doğuştan kalbindeki delik nedeniyle nefes darlığı, çarpıntı ve bayılma şikayetleri yaşayan Selvi Kaya, başvurduğu tüm hastanelerde rahatsızlığının açık ameliyat ile düzeltilebileceğini öğrenince korku yaşamaya başladı. Kaya, rahatsızlığının artması üzerine Numune Hastanesi'ne başvurarak burada görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Osman Beton ve ekibi ile görüştü. Burada genç kıza, kalbindeki deliğin ameliyatsız kapatılabileceği söylendi. Bunun üzerine rahatlayan Selvi Kaya, Dr. Osman Beton ve ekibi tarafından operasyona alındı. Hiçbir cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan yarım saatte gerçekleştirilen operasyonda Kaya'nın kalbindeki delik kasığından girilerek 'Şemsiye' adı verilen medikal bir protez ile kapatıldı.

Bu yöntem ile hastanın iki gün içinde taburcu edilebileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Osman Beton, "Ameliyatsız delik kapatma yönteminde kasık bölgesindeki toplardamardan vücuda girilerek kalbin sağ tarafına ulaşıyoruz. Sağ tarafından bir kataterle sol tarafa geçip daha sonra şemsiye adı verilen medikal bir protezi kataterin içerisinden gönderip delik olan bölgeye deliği kapatacak şekilde yerleştiriyoruz. İşlem hazırlık aşamasıyla birlikte yarım saati buluyor. Selvi Kaya'ya da bu yöntemi uyguladık. Hastamızın sağlık durumu şu anda çok iyi. 2 gün içerisinde taburcu edilecek" dedi.

Operasyonu geçiren Selvi Kaya ise "Nefesim daralıyordu ve sürekli bayılıyordum. Şimdi çok iyiyim" dedi. 
95 YAŞINDAKİ HASTAYA MÜDAHALE
Öte yandan yaşı itibari ile ameliyat şansı olmayan ve aort kapağında ciddi darlık bulunduğu belirtilen 95 yaşındaki Adıgüzel Gündüz'ün de aort kapağının ameliyatsız yöntem ile genişletildiği belirtildi. Gündüz'ün kasığından girilerek darlık bulunan aort kapağının balon yöntemi ile genişletildiği bu yaşta bir hastaya Sivas'ta ilk kez Numune Hastanesi'nde böyle bir uygulamanın yapıldığı belirtildi. Her iki hastanın da sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
 
HÖ(EA/SS)