"ANITIN KALDIRILMASI SÖZKONUSU DEĞİL"


Kadir Topbaş, Haydarpaşa Port planında Kadıköy Meydanı'ndan bulunan Atatürk Anıtı'nın bulunmaması iddiasıyla ilgili konuştu. Anıtın kaldırılacağı iddialarına yanıt veren Topbaş, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ü eleştirdi. Topbaş, "Yıllarca belediye başkanlığı yapacaksın planı okuyamayacaksın. Notlarına bakmayacaksın ve kalkacaksın ucuz siyaset yapacaksın böyle birşey olur mu ? Açsınlar plan notunda var. Plan notundan törenlerin yapılacağı alanı ifade ediyor. Ne törenleri yapılacaktır? Orada baksalar görürler. Kaldı ki 5 binlik planlarda 1 milim 5 metre demektir. Plan notlarında bunlar var zaten. Anıt kaldırılacak deniliyor. Geleceği de okuyabiliyor bu insanlar. İleride burası fuar alanı aktivite alanı olursa, gelecekte şu olur, bu olur mu... Geleceği bu kadar öngörebilen insanları hayret ve hayranlıkla karşılıyorum. Ucuz siyaset olarak görmekteyim. Orada plan motu açık ve net. Planı okuyamayanlar yıllarca belediye başkanlığı yapıp da belediye başkanlığının farkında olmayan insanları muhatap almak mümkün değil. Kusura bakmasın" dedi.


Topbaş, konunun belediye meclisinde görüşülüp görüşülmediği sorusuna ise, "5 binlik planlarda o detay olmaz. Plan notu olur. Bunları alıp bir de okutmak ve öğretmek lazım. Gelin bakalım diye öğretmek lazım. Plan notlarının ne olduğunu neyi ifade ettiğini okuyamayacaksın ucuz siyaset yapacaksın, gündem oluşturacaksın. Böyle birşey olur mu? Çok komik. Plan nasıl okunur diye ders vermek lazım. Biz yaptığımız işi gayet iyi biliyoruz. Orada anıtın kaldırılması sözkonusu değil. Orada bir yapı yapılması sözkonusu değil. Plan notları açık. Şimdi ağız değiştirdiler, biz de biliyoruz o planları diyorlar ama geçelim onları" yanıtını verdi.


"MECLİSİMİZ OLUMLU BAKTIĞI TAKTİRDE BU CEMAATİN DE İHTİYACI KARŞILANMIŞ OLACAK "


Yeşilköy'de bir kilise yapılması kararının belediye meclisinde onaylanmasıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Topbaş, "Süryani Kadim Cemaati yıllardan beri, başkan olduğumdan beri, Yeşilköy'deki cemaatinin ibadet ihtiyacını başka yerde karşıladığını söyledi. Bir yer edinmek istediklerini söylemişlerdi. Uzun arayışlar sonucunda 1950'li yıllarda mülkiyeti bize geçen 2 bin 734 metrekarelik bir alan meclisimizden bir ibadethane lejandıyla geçti. Daha sonra bu kurulan gitti kurulda gerekli görüşmeler yapıldıktan sonra, buradaki kilise projesi hazırlanacak ve kurul onayını verecek. Meclisimiz olumlu baktığı taktirde, bu cemaatin de bu ihtiyacı karşılanmış olacak " dedi. Topbaş, "Büyükşehir Belediyesi'nden yıllar sonra belki de, ilk defa farklı dine mensup insanlara bir ibadethane yeri vermek kararı çıkıyor. Bu ilk defa oluyor. Demek ki biz camileri yaparken, bu tür ihtiyaçları karşılarken gayrimüslimlerin de bu tür taleplerini karşılamak durumundayız" diye konuştu. Topbaş, Yahudi Cemaatinden böyle bir talep geldiğini söyleyen Kadir Topbaş, " Aynı şekilde yahudi cemaatiyle ilgili de yeni yerleşim alanıyla ilgili böyle bir talep var. Onu da değerlendireceğiz" dedi.


"BÖYLE BİR ÇALIŞMAMIZ VAR"


Başkan Topbaş, Tarihi Karaköy Camii'nin yeniden yapımıyla ilgili de bilgiler verdi. Topbaş, " Geçmişte yapılmış olan bir cami vardı burada. Karaköy'deki düzenlemeler sırasında kaldırılmış. Beyoğlu Belediye Başkanlığım döneminde de gündeme getirdik. Bunu yerine koyalım bir tarihi eser ve bir kimliği olan bir yapı diye çalışmalar yaptık. Medyamızdan da destekler gelmişti. Şu anda o çalışmalar yapılıyor. Oradaki orijinal yerine yerleştirmek için oradaki mülkiyetle ilgili bazı çalışmalar var. Özel mülk alanları olanlar var onlarla bir mutabakat sağlayıp, bu kentin hafızası saydığımız bir değer olarak koymak isteriz. Böyle bir çalışmamız var" diye konuştu.


KADIKÖYLÜLERİN İTİRAZI VAR


Kadıköylüler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Kadıköy Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’nın da kaldırılmasını içeren Haydarpaşa Garı ve Kadıköy Meydanı Planına itiraz ediyor. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, haftasonundan itibaren yaklaşık 300 vatandaşın belediyeye gelerek itiraz dilekçesi doldurduğunu, itirazın sadece meydan düzenlenmesine değil, Haydarpaşa Garı çevresinde yapılaşma getiren planın tamamına olduğunu kaydetti.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na Kadıköy Belediyesi’nin itirazından sonra Kadıköylüler de itiraz ediyor. Haftasonu olmasına rağmen Kadıköy Belediyesi’ne gelerek plana bireysel olarak itiraz edip dilekçe dolduran vatandaşlar, dün de mesai saatinden itibaren Kadıköy Belediyesi’ne itiraz için başvuru yaptılar. Nüfus cüzdanı ile geldikleri Belediyede, Kadıköy Belediyesi’nin hazırladığı dilekçeyi imzalayarak bireysel başvuru yapıp itiraz hakkını kullanan Kadıköylüler, Atatürk Anıtı’nın kaldırılmamasını, planın değiştirilmesini, Kadıköy’e yakışır bir meydan düzenlenmesi yapılmasını istediler. Plana itiraz etmek isteyen Kadıköylüler Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar başvuru yapabilecekler. Kadıköy Belediyesi, itirazları takip ederek yasal işlemleri gerçekleştirecek.


ÖZTÜRK: ATATÜRK HEYKELİNİ TARTIŞTIRIP HAYDARPAŞA’YI KAÇIRIYORLAR


Kamuoyuna Atatürk Anıtı’nın kaldırılmak istenmesiyle yansıyan Haydarpaşa Garı ve Kadıköy Meydanı Planı’na hem Kadıköy Belediyesi’nin hem de Kadıköylüler'in itirazı olduğunu kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamalarıyla kamuoyunu yanlış bilgilendirdiklerini söyledi. Konunun topluma sadece Atatürk Anıtı’nın kaldırılacağı şeklinde yansıdığını oysa bununla beraber başka konuların da olduğunu belirten Öztürk şunları söyledi:


“Planın adı, Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ancak, bu planda korunan bir şey yok. Anıtlar Kurulu, Haydarpaşa Garı’nın tarihi işlevinin sürmesi görüşünü kararlaştırdı. Buna rağmen, Haydarpaşa Garı çevresinde büyük bir yapılaşma yoğunluğu getiriliyor. Haydarpaşa Garı için “kültürel tesis, konaklama alanı, alt katlar gar, üst katlar konaklama tesisi” ifadesi kullanılıyor. Yani oraya nostaljik bir tren gelecek, üstü yine otel yapacaklar. Oysa hemen garın arkasına yine tamamı turizm ve konaklama olmak üzere bir alanı ayrılmış. Bunlar varken niye Gar bir daha konaklama tesisi yapılıyor? Amaçları Atatürk heykelini tartıştırarak, aslında Haydarpaşa Projesini kaçırmak.”


Planda Atatürk Anıtı’nın bulunduğu alanın “Panayır ve Fuar alanı olarak” işaretlenip ayrıldığını da kaydeden Öztürk, Kadıköylüler'in ve kendisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin samimiyetine inanmadığını söyledi. Öztürk şunları söyledi:


“Atatürk Anıtı’nın bulunduğu meydan 4729 metrekarelik bir alan olarak ayrılıp, fuar, panayır ve festival alanı olarak planlanmış. Plan notu olarak da “sökülüp takılabilen üniteler yer alabilir, bodrum kat yapılmamak” şartıyla ifadeleri eklenmiş. Büyükşehir Belediyesi, Anıtı kaldırmayacağız diyor, bunda samimiyse gelsin plandaki bu fuar ve panayır alanı bölümünü, Atatürk heykelinin olduğu bölümden alıp, başka yere kaydırsın. Orada İSKİ ve İSPARK’ın alanı var. Fuar için bu bölümler uygun. Büyükşehir, Kadıköylülerin denizi gördüğü, törenler için kullandığı Anıttan ve çevresinden elini çeksin. Biz Kadıköy’e yakışır bir meydan istiyoruz. Kadıköylülerin hakkını korumak zorundayız. Planın sadece Kadıköy Meydanı, Atatürk Anıtı bölümü değil, bunlarla beraber bölgedeki yoğunluğu arttıracak diğer detaylarıyla tamamına itirazımız var.”