Mardin Hilton Garden Inn Otel'de bugün 5 milyon euro'ya mal olacak ve 3 yıl sürecek olan Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerindeki kadınların ve kadın sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi projesi için tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, daire müdürleri sivil toplum örgütlerinin kadın başkanları ve temsilcileri ve kadınlar katıldı.

'GÖNÜL İSTERDİ Kİ BAYANLAR EN ÖNDE OTURSUN'

Toplantının açılış konuşması için kürsüye gelen Mardin Valisi Turhan Ayvaz, protokolde kadın davetlinin olmamasına tepki göstererek şunları söyledi:

"Şimdi kadın toplantılarına genelde bayanlar şundan şikayet eder. 'Bayan toplantılarını yapıyoruz ama hep erkekler konuşuyorlar.' Onun için buraya prosedür gereği çıktığımızdan, burada önemli birkaç vurguda bulunmak istiyorum. Sonradan siz bayanları uzun uzun dinleyeceğiz. Ama maalesef ön protokol sırası hep erkeklerden oluşmuş. Önde sadece iki bayan oturmuş o da eşlerimiz. Bir tane de sunucu. Gönül isterdi ki bu ön sırada bayanlarımız da olsun. Bu nelere bağlı şimdi onları anlatacağız."

'KADINA YÖNELİK ŞİDDETE CEZA AZ'

Birleşmiş Milletler'in 1985 yılında her türlü ayrımcılığı ortadan kaldıran sözleşmenin imzalandığını hatırlatan Vali Ayvaz, Türkiye'nin de 36 yıl önce bu sözleşmeye imza attığını anlattı. Bu süre içinde kadın-erkek eşitliği ile ilgili bazı düzenlemelerin yapıldığını belirten Vali Turhan Ayvaz şöyle konuştu:

"Hepimiz bunları biliyoruz ama, AB ülkelerine göre kadınlara getirilen haklar konusunda, özellikle oylar konusunda onlardan daha ilerdeyiz. Bir sıkıntımız var şiddet meselesi. Avrupa'dan daha erken haklarını vermemize rağmen, şiddet konusunda Avrupa bizden daha iyi. Şiddet orda daha az. Sebebi, oradaki kanunların şiddet uygulayana karşı daha çok cezalar verilmesi. Bizde ceza az." 

'ŞİDDET UYGULANAN AİLENİN ÇOCUKLARI PSİKOPAT OLUR'

Vali Ayvaz, babaların anneye karşı şiddet uyguladığı ailelerde çocukların otomatikman psikopat olarak yetiştiğini de öne sürerek şunları söyledi:

"Yani öyle yetişen, annesine karşı devamlı darp, şiddet gören bir çocuğun psikolojisi normal, düzgün olabilir mi? Bu mümkün değil. Yani o çocuk yarım yamalak büyüyor. Ne kadar eğitimden vesaireden de geçse, doktorlarımız diyor ki, 'insan karakteri 3 yaşından 4 yaşından başlar, yerleşmeye. Artık 7- 8 yaşına kadar karakter yerleşmiştir.' O çocuk ömür boyu ya pısırıktır, veyahut ta çok başarılı çocuk olup aile içi yaşantıdan, okul içerisindeki yaşantıdan yani hayatını ömür boyu etkiler. Her ailede böyle şiddet olursa al başımıza psikopat bir toplum. Yani onun için bir baba anneye karşı bir şiddet vesaire uyguladığı zaman çocuklarınız on kat şiddet uygulamış olur. Kadının yüzüğündeki tokadın acısı beş dakika sonra geçebilir ama o çocuklar üzerindeki psikolojik acı ömür boyu kalkmaz. Kendi ailesine en büyük kötülüğü yapmış sayılır."

Yapılan sunumlardan sonra Mardin Valisi Turhan Ayvaz, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, üzerinde 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Evet, Kadına Şiddete Hayır, Kadın işsizliği ile mücadele için varız' yazılı afişi imzalayarak projeyi başlattı.



NG(GG/COŞ)