Kerem Çakan, 2009 yılı Mayıs ayında resmi nikahsız birlikte yaşadığı, 6 aylık hamile Eylem Pesen'i, ağabeyi ile ilişkisi olduğunu öne sürerek, bıçakladıktan sonra otomobille defalarca üzerinden geçerek öldürdü. Tutuklanan Kerem Ç., ilk duruşmasında yaptığı savunmasında "Eşimi çok seviyordum. Ancak, beni ağabeyimle aldattı. Cinayeti nasıl işlediğimi hatırlamıyorum" dedi. Kerem Ç., daha sonraki duruşmalarda ise verdiği ifadeyi kabul etmediğini belirterek, ağır tahrik altında bu cinayeti işlediğini, psikilojik dengesinin yerinde olmadığını iddia etti. Suçu nasıl işlediğini de hatırlamadığını öne süren Kerem Ç., "Ağabeyimle ilişkisinin olduğunu düşündüğüm için yaptım. Ancak, bu durum gerçek değil. Bunu ben kafamda kurdum. Hastayım, bunu doktor da teşhis etti. Kafamda böyle kurguladım. O anda yanımda kim olsaydı öldürecektim" diye savunma yaptı.

Van'daki 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmaya tutuklu bulunan sanık Kerem Çakan katılamazken 3 yıldır devam eden davada ilk defa Van Barosu adına 7 kadın avukat ve Eylem Pesen'in ailesi ile Van'daki kadın dernek temsilcileri hazır bulundu. Van Kadın Derneği de davaya müdahil olmak için mahkemeye başvurdu.

"HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ TALEBİ REDDEDİLSİN"

Duruşmanın önceki savcısı davaya ilişkin esas görüşünde TCK'nın ilgili maddelerine göre Kerem Çakan hakkında haksız tahrik indirimi yapılmasını istemişti. Eylem Pesen davasında ailenin avukatlığını üstlenen 7 avukat adına vekaletnamelerini mahkeme heyetine sunan Avukat Müjde Tozbey Erden, davanın 3 yıldan bu yana devam ettiğini, sanığın dinlendiğini, davanın dosyası ile ilgili eksiklik kalmadığını belirten Erden, şöyle dedi:

"Sanık Kerem Çakan 17 yaşındaki hamile eşini 10 yerinden bıçaklamakla kalmamış ölmediğini anlayınca üzerinden araba ile geçmiştir. Çakan, verdiği ifadelerde çelişmektedir. Sanık Kerem Çakan, ‘Eşim beni ağabeyimle aldattı’ diye ifade vermiştir. Ancak, bunun ardından verdiği ifadelerde çelişmiştir. Kerem Çakan ağabeyi ile arasındaki mal paylaşımı kavgasının siniri en aciz durumdaki eşinden çıkarmıştır. Burada haksız tahrik indirimini gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Kerem Çakan’ın şiddet içeren ifadelerine kanarak savcılığın haksız tahrik indirimi talep etmesi hukuk açısından da uygun bir durum olmayacaktır." 

Mahkeme heyeti sanık Kerem Çakan'ın bir sonraki duruşmada hazır bulundurulmasına karar verirken duruşma 11 Eylül 2012 tarihine ertelendi. Bu arada, müdahillik istemi ile ilgili mahkeme heyetini bilgilendiren Van Barosu avukatlarından Müjde Tozbey Erden, Türkiye'de kadınlara yönelik öldürme, tecavüz etme, şiddet gibi olayların olduğunu belirterek, bu nedenle Eylem Pesen davasına müdahil olmak istediklerini belirtti. Van Kadın Derneği Başkanı Zozan Özgökçe ise, 2004 yılından bu yana kadına yönelik şiddetin önlenmesi için çalışma yaptıklarını, kadın ve ailelerinin dava süreçlerinde yalnız olmadıklarını göstermek amacıyla müdahil olmak istediklerini açıkladı.