İzmir'de 8 Ocak 1981 ve 10 Şubat 1984 tarihleri arasında görev yapan, yaşarken heykeli dikilen tek vali olan Hüseyin Öğütçen yaşamını yitirdi. Valilik görevi sırasında Balçova Termal Tesisleri'nin kurulmasını sağlamış olan Öğütçen'in, geçen günlerde Gönen'de bulunan yazlığında geçirdiği kaza sonucu kalça kemiği kırıldı ve Gönen Devlet Hastanesi'nde ameliyat edildi. Ameliyatın ardından zatürre teşhisi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan Öğütçen, bugün öğle saatlerinde kontrol altında tutulduğu yoğun bakım ünitesinde hayatını kaybetti.

Kızı Lale Öğütçen, Vali Hüseyin Öğütçen'in zatürre nedeniyle yoğun bakımda tutulduğunu ve iki günde bir görmelerine izin verildiğini dile getirerek, "Bugün öğlen saatlerinde ziyaretine gittiğimde doktorlar kalbinin durduğunu söylediler" dedi.

Vali Hüseyin Öğütçen için pazartesi saat 11.00'de İzmir Valiliği'nde bir tören düzenlenecek. Öğütçen'in cenazesi, Balçova Uğur Camii'nde öğlende kılınacak cenaze namazının ardından aile kabristanlığında toprağa verilecek.

VALİ ÖĞÜTÇEN KİMDİR?

1923 yılında Edirne’nin İpsala kentinde dünyaya gelen Hüseyin Öğütçen, 1947 yılında İçişleri Bakanlığı’nda stajyer memur olarak göreve başladı. Bir süre Ankara Vilayet Maiyet Memurluğu yapan Öğütçen, 20 Kasım 1951 tarihinde Meriç Kaymakamı olarak atandı. 1964-1967 yılları arasında Pasinler Kaymakamı olarak görev yapan Öğütçen, valilik görevine 26 Mayıs 1967 tarihinde Hakkari'de başladı.

8 Ocak 1981 tarihinde İzmir Valisi olan Öğütçen, İzmir Körfezi’ni kurtarma projesini gündeme getiren ilk validir. Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in desteğini alan Öğütçen, Bakanlar Kurulu’ndan 13 milyar lira ödenek çıkartarak ilk ihalenin yapılmasını sağladı. İzmir’e Balçova Termal Tesisleri’ni kazandıran Öğütçen, burada açılan 9 işletme kuyusundan elde edilen jeotermal enerji ile de bu tesisleri ve bölgenin ısıtmasını sağladı. İzmir’e sayısız eserler kazandıran Öğütçen, 10 Şubat 1984 yılında İzmir’den Kocaeli Valiliği atandı. 1985 yılı Eylül ayında da kendi isteğiyle emekliye ayrılan Öğütçen’in İzmir’e yaptığı katkılardan ötürü Balçova Termal Oteli’nin bahçesine heykeli yapıldı. İlerlemiş yaşına rağmen toplu ulaşım araçlarını kullanan Öğütçen geçen yıl 14 Nisan tarihinde 90'ıncı yaş gününü kutladı. Türk Eğitim Vakfı’nda bir dönem genel müdür olarak görev yapan Öğütçen, uzun yıllardır da Onursal Başkan olarak çalışmalara devam ediyordu.



TG(AÖ/CK) FOTOĞRAFLI)