Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde, İzmir'de iki ayrı yürüyüş yapıldı. İlk olarak BDP'li bir grup kadın, il binasından Konak Meydanı'na kadar yürüdü. Yaklaşık 100 kişilik gruba, BDP Iğdır Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Pervin Buldan da destek verdi. Sık sık kadına önelik şiddeti kınayan sloganlar atan gruba seslenen Pervin Buldan, şöyle konuştu:

"Kadınlar, erkeklerle eşit düzeyle yaşamak için mücadele etti. Her türlü şiddet, baskı, engelleme ile karşı karşıya kaldık. Bu günlere kolay gelmedik. Bu uğurda, bedel ödeyen, şehit düşen bütün kadın arkadaşlarımızın önünde saygıyla eğiliyoruz. Gün geçmiyor ki, televizyonlarda kadın cinayeti adı altında, aşk, töre cinayetleri adı altında kadınlarımız katledilmesin. Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki, biz kadınlar zorla evlendirilmeye, başlık parasıyla erkeklere satılmaya çalışıyoruz. Biz kadınlar öyle bir çoğrafyada yaşıyoruz ki kadınların sesinin çıkmasını, alanlarda olmasını istemiyorlar. AKP hükümeti, Kürt kadınlarından korkuyor. Tazikli sularla, coplarla işkenceyle engelemeye çalışıyorlar. Bu mücadelemizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Erkeklerle eşit düzeye gelene kadar bu mücadalemize devam edeceğimizin altını çiziyoruz. Cezeavlerinde binlerce kadın, düşüncelerinden dolayı tutuklu durumunda. 68 gün bedenlerini açlığa yatırarak haksızlıklara direniş sergilediler. Türkiye'de yaşanan haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı direniş sergileyen kadın arkadaşlarımızı saygıyla sevgiyle selamlıyoruz. Onların talepleri, bizim talepledimizdir. İzmir meyanından bir kez daha haykırıyoruz; Ana dilde eğitim, ana dilde savunma olsun, Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılsın. Talepler hayata geçene kadar kadınlar olarak meydanda olacağız."

Buldan'ın açıklamasının ardından BDP'li kadınlar, 10 dakikalık oturma eylemi yaptı, sonrasında alandan ayrıldı.

KADIN PLATFORMU ÜYELERİ DE YÜRÜDÜ

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde, İzmir Kadın Platformu üyeleri de Basmane Meydanı'dan Konak Meydanı'na kadar yürüdü. Kadına yönelik şiddet içeren haberlerin, bir kadın tarafından taşındığı gösteride, kadınlar, şiddete isyan etti. Yaklaşık 150 kişilik grup adına açıklamayı ise Emel Dalfidan yaptı. Dalfidan, Türkiye'de, kadın cinayetlerinde katil yada katillerin, neredeyse ödüllendirilir duruma getirildiğini, davaların erkeklerin lehine sonuçlandığını, kadınlarla erkeklerin eşit olmadığına inanan iktadarın da, kadınları kamusal alandan dışlayarak, ailede ikincil konuma hapsettiğini öne sürdü. Açıklamanın ardından İzmir Kadın Platformu üyeleri meydandan ayrıldı.



TY(AÖ/SS)