İstanbul'dan Türk Hava Yollarının tarifeli uçağı ile sabah saatlerinde Diyarbakır'a gelen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, yönetim kurulu ve İstanbul'da bulunan işadamlarından oluşan 50 kişilik heyet, buradan da karayolu ile Şırnak'a gitti. Şırnak'ta Vali Vahdettin Özkan, Belediye Başkan Vekili Faik Saltan tarafından karşılanan Yalçıntaş ve beraberindekiler daha sonra Kumçatı Beldesi'ne geçti. Beraberinde annesi Meliha ve kızı Didem Yalçıntaş'ı da getiren İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Kumçatı Beldesi'nde yaptırdıkları 8 derslikli 240 öğrenci kapasiteli, 10 lojmanı bulunan okulun açılışına katıldı. İTO Şehit Er Burhan Yalçın İlköğretim Okulu'nun açılışına, Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, Belediye Başkan Vekili Faik Saltan, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve yönetim kurulu üyeleri, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, Şırnak Alay Komutanı Osman Aslan, Şehit Er Burhan Yalçın'ın babası Yusuf ve annesi Zeynep Yalçın ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

DİDEM YALÇINTAŞ, YÖRE KIYAFETİ GİYDİ

Şehit Er Burhan Yalçın'ın annesi Zeynep Yalçın ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın annesi Meliha Yalçıntaş, karşılıklı olarak hediye vererek birbirlerine sarıldı. İTO Başkanı Murat Yaşçıntaş'ın kızı Didem Yalçıntaş, Şırnak yöresine ait kıyafeti giyerek okulun açılış törenine katıldığı görüldü.

"YÖRE İŞADAMI OLARAK GÖREVİMİZİ YAPAMADIĞIMIZA İNANIYORUM"

Öğrenciler tarafından yapılan dans gösterisinin ardından konuşan Şırnak TSO Başkanı Osman Geliş, Kürtçe ve Türkçe olarak davetlileri selamlayarak, "İlimizde böyle bir eğitim yatırımı yapan İTO Başkanı ve üyelerine teşekkür ediyorum. İlimizde ve ilçelerimizde yapılan hizmetleri küçümseyemeyiz. Burada hükümetimize teşekkür ediyorum. Bölgemizde güven ve huzur ortamı yaratılmadan güvenli bir liman haline getirilmeden, işsiz gençlerimizi iş imkanı sağlamadan, burada bir iş adamı olarak görevimizi yapamadığımıza inanıyorum" dedi.

"ŞEHİT AİLESİ OLARAK ONUR DUYDUM"

Şehit oğlu adına okul yaptırılmasının kendisini onurlandırdığını belirten şehit er Burhan Yalçın'nın babası Yusuf Yalçın, "Bu gün burada açılışını yapacağımız bu okula şehidimin adının verilmesi, şehit ailesi olarak bizi onurlandırmıştır. Öncelikle böylesine güzel bir yuvanın çocuklarımızın eğitimine kazandırılmasından ötürü İstanbul Ticaret Odası başkanlığı ve değerli yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Değerli misafirler ömrüm boyunca yüreğimde yaşatacağım evladımın adını sürekli olarak yaşatılması apayrı bir duygu. Ülkemize kazandırılan bu okul gibi daha nice okulların yapılması ümidiyle Yalçın ailesi ve çocuklarımız adına bu okulun yapımında emeği geçen her kese tekrar teşekkür ediyor, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

İSTANBUL-ŞIRNAK, GÖNÜL KÖPRÜSÜ

Doğu ve güneydoğu Anadolu Bölgesine 7 yıldan beri gelip, çeşitli yatırımlar yaptıklarını, ama ilk defa annesi ve kızıyla Şırnak'a geldiğini ifade eden İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "Bana göre hem Şırnak, hem Güneydoğu bölgemiz, hem de ülkemiz için çok anlamlı bir hizmetin açılışını yapıyoruz. Hakikaten tüm Şırnaklılar, İTO heyetini bağrına bastı. Kardeşliğini ve kadirşinaslığını gösterdi. 2010 yılının yine böyle bir bahar ayında, yanılmıyorsam mart ayında, okulun protokol imza töreni için Şırnak'a gelmiştik. O gün bu okulla, İstanbul ile Şırnak arasında büyük bir gönül köprüsü kurduğumuz söylemiştim. Bugün görüyorum ki, dün kurduğumuz dostluk köprüsü, hedefine ulaşmıştır. O köprünün üzerinden Şırnaklı ve İstanbullu dostlar, büyük bir kardeşlik duygusu içinde birlikte yürümektedir. Biz bugün buraya, İstanbul'dan, Türkiye'nin bir ucundan geldik. Peki niye geldik? Şırnak'ta ne arıyoruz? Çünkü biz inandık ki, bu ülkenin her bölgesi, her şehri, her parçası birbirine ayrılmaz bir bağ ile bağlıdır. İstanbul'a ruhunu veren biraz da Şırnak'tır, bu topraklardır. İstanbul, büyük yolculuğunda hep Şırnak'ı yanında hissetmektedir. Bu yüzden Şırnaklılar da her daim İstanbul'un desteğini arkalarında hissetmelidir" şeklinde konuştu.

ORTAK DUYGULAR ACILARA MERHEM OLACAK

Yüzlerce yıldır aynı duygunun paylaşıldığına işaret eden Yalçıntaş, ortak duyguların acılara merhem olacağını dile getirerek, şöyle konuştu: "O yüzden diyorum ki, bu ortak duygular, bizim acılarımıza da merhem olacaktır. Onları dindirecek ilaç olacaktır. Yine bizim ortak duygumuz anaların, babaların, yetim kalan evlatların acılarını dindirmek gayretidir. Bizler barut ve kanın değil, bu güzel coğrafyanın havasını hep birlikte solumak istiyoruz. İstanbul'un sokaklarında olduğu kadar, Şırnak'ın dağlarında da elele kolkola yürümek istiyoruz. Şunu sormak isterim: Aklı başında olan, barışı değil de savaşı savunabilir mi? Vicdanı körelmemiş hangi insan, acıların devam etmesini isteyebilir? Hem 2'nci Adem olarak nitelendirilen Hz. Nuh'un gemisi buraya, Cudi Dağı'na inmemiş midir? İnsanlık için bu topraklar, karışık ve karmaşık bir dönemden sonra yeni başlangıçların, taze umutların yeniden filizlendiği yer olmamış mıdır? İşte biz bugün bir kez daha yeni umutların ve yeni başlangıçların yolunun buradan ve eğitimden geçtiğine inanıyoruz. O yüzden bu coğrafyanın, bu toprakların, bu şehrin çatışma haberleri ya da terörle anılmasını istemiyoruz." 

VALİ ÖZKAN: TARİHİMİZLE NE KADAR ÖVÜNSEK AZDIR

"İnsanlık adına yaşanmış büyük bir tufanın, insanlığın ikinci doğuşunun ve Hz. Nuh'un selamet kıyısıdır" diyerek konuşmasına başlayan Şırnak Valisi Vahdettin Özkan da, "Bütün davetlere rağmen yanlış yapmaya inat edenleri, helak etmek üzere yaratılan büyük tufandan geride kalanlara, elini uzatan birer iltica beldeleridir aslında. Bu bakımdan bu coğrafya müşfik, misafirperver, farklılıklara açık, kendisinden olmayanlara da el uzatmanın bir erdem olduğunu ispatlamış bir coğrafyadır. Birçok medeniyetin ayak izlerinin bulunduğu tarihimizle ne kadar övünsek azdır. Zira buranın mayasında Selahaddin-i Eyubbi'nin, Artuklu'nun, Selçuklu'nun, Osmanlı'nın, Cizre Beylerinin; Hz. Nuh'un, El Cezeri'nin, Melaye Ciziri'nin, Mem u Zin'in ruhu var. Bu öyle bir ruh ki kardeşliği, huzuru, refahı, hikmet ve marifeti esas alır. Bu öyle bir ruh ki dünyanın bir parçası zifiri karanlığı yaşarken otomatik makineler tasarlar, irfan meclislerinde karanlıkları tutuşturan bir çerağ (Çıra) olur, beşeri aşkla başlanan yolculuğu kainatın gerçek efendisi olan Yaradan'ın yüce makamında biter" ifadelerini kullandı.

Vali Özkan, konuşmasının son bölümünde İstanbul Ticaret Odası'nın yaptırdığı okul nedeniyle İTO yönetim kurulu adına Başkan Murat Yalçıntaş başta olmak üzere İstanbul'dan gelen ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'a bir teşekkür plaketi sunduktan sonra okulun açılışı törenle yapıldı. Şehit Er Burhan Yalçın 4 Haziran 2007'de Tunceli'nin Pülümür İlçesi Kocatepe Jandarma Karakolu'nda teröristlerce yapılan saldırıda şehit olmuştu.



EK (GG/RT)