Mersin Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 26 Nisan 2011'de, merkez Akdeniz İlçesi'nde BDP ilçe örgütü tarafından kurulan ve 'Sözde asayiş' adı altında nöbet tutulup, PKK terör örgütünün aldığı eylem kararlarının uygulanmaya konulduğu öne sürülen 'Demokratik Çözüm ve Barış Çadırı'nda arama yaptı. Saat 02.00'de yapılan aramada, çadırın bitişiğindeki narenciye bahçesinde, ağaçların altında ve dallarında çok sayıda molotofkokteyli, benzin bidonları, boş şişeler, havai fişek ve havai fişek atmada kullanılan düzenek ele geçirildi. Arama esnasında polise karşı koyan 12 şüpheli gözaltına alındı. İfadelerinin ardından adliye sevk edilen şüphelilerden 2'si tutuklandı.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, sanıklar hakkında 'PKK terör örgütü adına suç işlemek, terör örgütüne üye olmak, görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından dava açtı. 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklar, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Üzerinde sarı kırmızı ve yeşil renkli bez ve güvenlik güçlerinin müdanalesi sırasında gözyaşartıcı gazdan korunmak için limon bulundurduğu belirtilen işitme ve konuşma engelli olduğu için işaret diliyle tercüman aracılığıyla ifade veren ve başka suçtan tutuklu olan sanık Mehmet Tahir İlhan, "Ben suçsuzum. Beraatımı talep ediyorum" dedi.

Tutuklu sanıklardan 43 yaşındaki Feyim Erkek, sadece basın açıklamasına katıldığını belirtirken, "Yaklaşık 2 yıldan beri tutukluyum. 12 kişi alınmıştı ama 2 kişi tutukluyuz. Ben ve ailem mağduruz" diyerek kendisini savundu. Diğer tutuklu sanık 23 yaşındaki Deniz Yönten de savunmasında, "Basın açıklamasına katılmamdan dolayı örgüt üyeliğinden dolayı cezalandırılmamın talep edilmesini anlamıyorum" diye konuştu.

Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.

Mahkeme heyeti, aralarında sağır ve dilsiz hamal Mehmet Tahir İlhan'ın da bulunduğu 10 sanığı 'Terör örgütü adına suç işlemek' suçundan 4'er yıl 2'şer ay hapis cezası verdi.  Diğer sanık Mehmet Etiz'e ise, 'PKK silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verildiği açıklandı.

Mahkeme heyeti, 15 Temmuz 2011'de alacaklıları olduğu ileri sürülen kişiler tarafından üzerine benzin dökülerek yakılıp, kaldırıldığı hastanede ölen tutuksuz sanık 26 yaşındaki Abdulhakim Aksu hakkında davayı düşürdü.  Ayrıca, sanıklar hakkında, propaganda suçundan yapılan kovuşturmanın ertelenmesine, görevi yaptırmamak için direnme suçundan da beraatlarına karar verildi. Tutuklu sanıklar tahliye edildi.

İşitme ve konuşma engelli sanık İlhan, daha önce 'örgüt adına suç işlemek', 'Terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından toplam 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.