İSTANBUL, ULUSLARARASI Basın Enstitüsü (IPI), Suriye’de alıkonulan Türk kameraman Cüneyt Ünal’ın derhal serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Türkiye Haber Kameramanları Derneği'nce yapılan açıklamada da "Kamuoyu adına görev yapan Cüneyt Ünal'ın mesleğini yapmasına engel olunmasını, bir itirafçı gibi gösterilmesini, savaşın bir tarafı ve aktörü olarak görülmesini şiddetle kınıyoruz" denildi ve Ünal'ın serbest bırakılması istendi.


IPI'nın açıklamasında, "Suriyeli gazeteci grubu, Suriye’de alıkonulan ya da kayıp onlarca gazeteci olduğuna dikkat çekti. Ünal’ın, 20 Ağustos tarihinde öldürülen Japon gazeteci Mika Yamamoto ve halen kayıp Bashar Fahmi ile Halep yakınlarında seyahat etmekte olduğu ve her iki gazeteciden de 20 Ağustostan bu yana haber alınamadığı belirtilmektedir" ifadeleri yer aldı.


Açıklamada, IPI Direktör Yardımcısı Anthony Mills de şunları söyledi:


"Gazetecilerin çatışmada meşru hedefler değil, sivil kişiler oldukları temel prensiplerini öngören Cenevre Deklarasyonu ve diğer uluslararası insan hakları anlaşmalarına itibar edilmesine zaafiyet bizi derinden endişelendirmektedir. Hem yabancı hem de yerel gazeteciler için Suriye’den haber geçmek, giderek daha tehlikeli bir hal almaktadır. Yayınladıkları bilgilerden dolayı medya çalışanları hedef alınarak öldürülmekte, yakalanmakta, tutsak edilmekte, yaralanmaktadır.”


 TÜM GAZETECİLER SERBEST BIRAKILMALI


"IPI’ın elde ettiği bilgilere göre, Suriye’de, bu yıl içinde en az 37 gazeteci ve yurttaş muhabir öldürüldü. Suriye Gazeteciler Cemiyeti sözcüsü, onlarca gazeteci ve yurttaş muhabirin verdikleri haberler ya da yaptıkları yorumlar nedeniyle hedef alındıklarını ve halen kayıp olduklarını bildirdi. Bunların arasında Amerikan merkezli haber ajansı McClatchy’de serbest muhabirlik yapan ve Ağustos ortasından bu yana kendisinden haber alınamayan Austin Tice da bulunuyor.


Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi Başkanı Mazen Darwish ve meslektaşları Hussein Ghrer, Abdelrahman Hamada, Mansour Al Omari ve Hani Zetani’nin de akıbetleri belirsizdir. Mills yaptığı çağrıda 'Suriye yetkililerinden tutsak tüm gazetecilerin ve yurttaş muhabirlerin derhal salıverilmesini ve kayıp gazetecilerin yerlerinin biran önce saptanmasını talep ediyoruz” demektedir."


CÜNEYT ÜNAL, SAVAŞIN TARAFI DEĞİL


Bu arada, Türkiye Haber Kameramanları Derneği de bir açıklama yaparak, Cüneyt Ünal'ın, Suriye Televizyonu tarafından ajan olarak gösterildiğini belirterek, kınadı.


Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


"Kameraman Cüneyt Ünal ile ilgili yayınlanan görüntüleri kınıyoruz.  17 yıldır profesyonel olarak kameramanlık yapan Cüneyt Ünal aynı zamanda 15 yıldır derneğimiz üyesidir. Cüneyt Ünal'ın bir ajan olduğunu söyleyen Suriye Televizyonu'na en güzel cevap Cüneyt Ünal geçtiğimiz yıl çektiği görüntüleriyle derneğimiz, Yılın En İyi Haber Görüntüsü ödülünü almıştır. Aralarında CNN Türk ve TRT Türk'ün de yer aldığı birçok saygın televizyonda görev yapan Cüneyt Ünal, Suriye'de de habercilik yapmak için bulunuyordu.


O, tüm dünyaya gerçekleri kendi objektifinden aktarmak için Suriye'deydi. Kamuoyu adına görev yapan Cüneyt Ünal'ın mesleğini yapmasına engel olunmasını, bir itirafçı gibi gösterilmesini, savaşın bir tarafı ve aktörü olarak görülmesini şiddetle kınıyoruz. O sadece görevini yapmak için bir haberci olarak Suriye'deydi.


Görüntülerde kötü muamele gördüğüne dair ciddi bulguların yer aldığı kameraman Cüneyt Ünal'ın ve Beşar Fehmi'nin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz."


MK