HDK, Diyarbakır’da 14 Temmuz günü yaşanan polis saldırılarını bugün protesto etti. Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) çağrısıyla İstanbul’daki Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, 14 Temmuz günü Diyarbakır’da yaşanan polis saldırılarını protesto etti.

BDP’lilerin yanı sıra TKP, EMEP, ESP, Mücadele Birliği ve çok sayıda demokratik kitle örgütü de eylemdeydi.

Polis barikatının önünde alkış ve slogan atan eylemciler polisin baskısını ve Diyarbakır’daki polis saldırılarını oturma eylemi yaparak protesto etti.

“Direne direne kazanacağız”, “Katil Erdoğan”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Be serok jiyan na be” sloganları sık sık atılırken, “İnsanlık onuru AKP’yi yenecek”, “Berxwedan jiyane” yazılı dövizler taşındı.



Oturma eylemi BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Asiye Kolçak’ın okuduğu basın açıklamasına kadar sürdü. Kolçak, AKP’nin faşist uygulamalarının Diyarbakır’daki saldırılarla tekrar ortaya çıktığını söyledi. Kolçak, AKP’nin Diyarbakır’daki saldırılarının, Esad’ın halkına yaptığı zulmü aratmadığını da sözlerine ekledi.



BDP’ye yönelik baskıları, tutuklamaları, Öcalan üzerindeki tecridi, askeri ve siyasi operasyonları protesto etmek için Diyarbakır'da miting düzenleme kararı aldıklarını belirten Kolçak, AKP hükümetinin hiçbir haklı gerekçe göstermeden mitingi yasakladığını söyledi. “Muhalefet partilerinin çalışmalarına müsaade etmemek diktatörlüğün olduğu ülkelerde olur” diyen Kolçak şunları söyledi: "AKP hükümeti, Kürt halkının demokratik yollarla kendini ifade etmekten başka amacı olmayan etkinliğine pervasızca saldırmakla, her türlü insani ve demokratik değeri ayaklar altına almıştır. Diyarbakır'da yaşanan vahşet görüntüleri sahte kardeşlik söyleminin de bir kez daha ham hayal olduğunu göstermiştir."



Kolçak’ın ardından EMEP, ESP, SDP, TKP ve Barış Anneleri adına konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından eylem sona erdi.