17 Ağustos Marmara Depreminin 13'üncü yıldönümünde açıklama yapan Uygun, deprem sonrasında dönemin belediye meclisi tarafından yerel bazda revizyon imar planına 22 maddelik yapılanma şartları eklendiğini söyledi. 2005 yılında yapılanma şartlarının getirilmesi o tarihten sonra yapılan binaların kalitesinin yükselmesini sağladığını belirten Uygun, "Bu şartlar çerçevesinde binalarda Türkiye'de ilk kez BS30 beton kullanma zorunluluğu getirildi ki, bu halen Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor. Yine binalarda perde beton zorunluluğu da bu tarihten sonra şart koşulan olumlu bir gelişme. Bu tarihe kadar bitişik nizam binalar arasında bir mesafe bırakılması şartı yokken bu tarihten sonra bitişik nizam binaların arasında 5 cm. aralık bırakma şartı ise yapılan diğer bir olumlu değişiklik" dedi.

Ancak bu kuralların ilçelerde ve beldelerde uygulandığını söylemek pek mümkün olmadığını belirten Uygun şöyle devam etti:

"Yalova'da 2000-2011 yılları arasında yapılan bin 850 binanın tamamı bu şartlara uygun inşa edildi. Ancak 1999 depremi öncesinde yapılan binaların tamamı BS14 ile BS18 arasında beton kalitesinde inşa edildi. Bu da o binaların tamamının büyük risk taşıdığını ortaya koyuyor. Yalova'da yapılacak bir kentsel dönüşüm bu binaları öncelikli kabul ederek yapılmalıdır. Mevcut yapı stokunun oluşturduğu tehlikenin azaltılabilmesi için, bu yapı stokunun envanterinin çıkarılması ve incelenmesinin yapılması gereklidir. Yine baş edilebilir çözüm yolları tartışılmalı ve uygulanmalıdır. Binaların incelemelerinde inşa edildikleri devirdeki ekonomik güce, malzeme, inşaat teknolojileri, tasarım ve inşaat dokümanlarındaki bilgi eksikliği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu günün bilgi düzeyinde incelemeleri yapılmalı, varsa noksanlarının acilen giderilmesi gerekli.”

 

SG(FK/AAA)