CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, partisinin Bandırma İlçe Teşkilatı'nda düzenlenen dayanışma gecesine katılmak üzere ilçeye geldi. Basın toplantısı düzenleyen Muharrem İnce, Suriye’ye giden ve Esad rejimi tarafından gözaltına alınan gazeteci Cüneyt Ünal'ın CHP heyeti tarafından geri getirilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Suriye'de yaklaşık 3 aydır tutuklu bulunan Ünal'ın, Şam'da CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Mevlüt Dudu, Hasan Akgöl ile Ankara Milletvekili Levent Gök'ün de aralarında bulunduğu 9 kişilik heyete teslim edildiğini hatırlatan İnce, şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı, Dışişleri Bakanı ve istihbarat güçlerinin yapmadığı bir işi arkadaşlarımız yapmıştır. Başta AKP ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın buna da farklı anlamlar yükleyeceklerini tahmin ediyorum. Buna farklı anlamlar yüklenmesinler. Buradan ahlak ve dürüstlük ön plana çıksın. Bel altı vuruşlar çıkmasın. Bundan, CHP'nin cesur milletvekillerinin kararlı duruşları çıksın. Bunun altında kimse hinlik, cinlik aramasın. Devlet olarak sen neredeydin? Hani sen dünya lideriydin. Senin yapamadığını elinde bütçesi, silahlı kuvvetleri, istihbarat güçleri olmayan milletvekilleri yaptı."

"KABADAYI BAŞBAKAN CEVAP VERMİYOR"

Türkiye'nin dış politikasını da eleştiren Muharrem İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ülkede karada askerinin başına çuval geçirdiler. Denizde gemisini vurdular. Havada uçağını düşürdüler. Bunların hiç birine kabadayı Başbakan cevap vermedi. Çuval geçirildiğinde ABD'ye cevap veremedi. Uçak düşürüldüğünde Suriye'ye biraz efelendi. Ancak uçak orada kaldı. İsrail, Mavi Marmara baskını yaptı. Bölgede terör esiyor. Ancak Türkiye'nin geçmişte uyguladığı politikalara bakıldığında buradan başının dik çıkacağını düşünmüyorum. İsrail'e, kameraların karşısında 'van minut’ demekle bu işler olmuyor. Beceriksiz, basiretsiz dışişleri bakanının önümüzdeki süreçte Türkiye'yi hangi maceralara sürükleyeceğini hep beraber göreceği." 

"İDAM GERİ GELSEDE ÖCALAN'I İDAM EDEMEZ"

İdam tartışmalarının Abdullah Öcalan üzerinden yapılmasının doğru olmadığını söyleyen Muharrem İnce, bununla ilgili de şunları söyledi:

"Suçun karşılığı cezadır. İdam değildir. Buna ilkesel yaklaşmak lazım. Ceza hukukunda bu yoktur. Türkiye 1963'den beri gözünü AB'ye dikmişse, ana sözleşmeyi imzalamışsa, ek protokolleri de kabul etmiş demektir. Başbakan milleti kandırmaya bakmasın. Ceza hukuk geriye işlemez. İdamı geri getirsen bile Öcalan'ı idam edemezsin. Başbakan bunu bilmiyor mu? Bilmiyorsa 'vah' bu memleketin haline. Başbakan bu temel hukuk kuralını biliyor da milleti kandırmak için idamı konuşuyorsa 'vah' bu milletin haline. Her ikisinde de 'vah' bu milletin haline. Bu doğru bir tartışma değildir. Bu milleti kandırmaktan öte bir şey değildir."



MB(FK/ESM)