Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Vedat Akgiray, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı İbrahim Turhan, Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus ve üç kurumun üst düzey yetkilileri ile Türkiye Sermaye Piyasası aracı kuruluş yetkililerinden oluşan heyetin Kore’ye yaptığı ziyaret çerçevesinde bir İşbirliği Protokolü imzalandı.

İMKB ile KRX arasında daha önce 1996, 2001 ve en son 2010 yılında süresiz olarak imzalanan Mutabakat Zabıtları'nda öngörülen işbirliği konularının somutlaştırılması amacıyla imzalanan İşbirliği Protokolüne göre:

İMKB ile KRX arasındaki işbirliği ve iletişim, seminer, çalıştay, uzman ziyaretleri gibi ikili faaliyetlerle geliştirilecek.

Her iki borsa, katılımcıların karşılıklı olarak piyasalarına erişimini kolaylaştırmak için piyasa bağlantı çözümleri geliştirilmesi üzerinde çalışacak. Bu süreci hızlandırmak için, taraflar alternatif bağlantı modellerini kısa sürede araştırmak ve teknik düzeydeki çalışmaları tamamlamak üzere çalışma komiteleri oluşturacak.

İMKB ve KRX, iki borsanın endekslerine dayalı borsa yatırım fonları ile diğer yapılandırılmış ürünlerin her iki borsada kotasyonunu teşvik edecek.

İki borsa sürekli işbirliği içinde olacak.

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, konuşmasında Türkiye ile Kore arasındaki tarihsel olarak yakın ilişkilere değinerek, bu İşbirliği Protokolünün her iki tarafa da son derece faydalı olacağına inandığını ifade etti. İMKB’nin İstanbul Finans Merkezi projesinde kilit önemde görevler aldığını belirten Turhan, İstanbul’u uluslararası bir finans merkezi yapmak ve tüm enstrümanlara tek bir noktadan erişim sağlayacak güçlü bir altyapı kurmaya yönelik olarak sürdürülen çalışmalar kapsamında, uluslararası ilişkilerin önemine işaret etti ve KRX’in deneyimlerinin son derece faydalı olacağını söyledi.

İşbirliği Protokolü imza töreninde konuşan KRX Başkanı Bongsoo KİM, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için gerekli zemini hazırlayan ve Mart ayında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’na değinerek, ziyaretin tam zamanında gerçekleştiğine işaret etti. KİM, iki borsa arasında piyasa bağlantısı ve çifte kotasyon da dahil olmak üzere 

işbirliğini geliştirmeye hazır olduklarını ifade etti.

 TT (FOTOĞRAF)