İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Adana Tabip Odası ve İHV görevlileri, Pozantı Cezaevi'ndeki iddialarla ilgili ortak basın açıklaması yaptı. İHV Başvuru Hekimi Alev Aksungur, cezaevindeki çocukların neredeyse tümünde sistemik olarak işkence belirtilerine rastlandığını söyledi. Geçen Temmuz ayında Türk Tabipler Birliği (TTB) ve İHD'nin Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulunarak cezaevlerinde inceleme isteminde bulunduğunu belirten Aksungur, "Başvurularımız, 'Cezaevlerinde bu tür problemler bulunmamaktadır' denilerek kabul edilmedi. Aylar sonra Pozantı Cezaevi, yapılan bir haber sonrası kamuoyu gündemine girebildi. Ancak Pozantı Cezaevi'ndeki tecavüzü anlatan T.T. ile bu haberi yapan gazeteci 7 Mart'ta düzenlenen KCK operasyonuyla tutuklanarak cezaevine gönderildi" dedi. Çocuklara işkencenin cezaeviyle sınırlı kalmadığını, gözaltına alındıktan sonra sıkıntıların başladığını iddia eden Aksungur şöyle konuştu:

"Terörle Mücadele Kanunu kapsamında cezaevinde tutuklu bulunan çocuklar, gözaltına alınma süreçlerinden başlayarak hakaret, aşağılama, dayak ve otomobil içinde ölüm tehdidine maruz kalmaktadır. Bize yapılan başvurulardan örnekler vermek gerekirse, mesela bir anne, 'Okuldan gelirken oğluma polis otosuyla çarpmışlar. Polisler yerde kanlar içindeki oğluma yardım edeceklerine yerde de dövmüşler' diyor. Başka bir anne ise, 'Oğlum tutuklanarak Kürkçüler Cezaevine götürüldü. Cezaevi girişinden itibaren dövmeye başlamışlar. Askerler çırılçıplak soyup copla sırtına, ensesine, ayaklarına vurmuşlar. Sabah olunca da gardiyanlar dövmüş' bunun gibi birçok başvuru yapılıyor." 

Pozantı Cezaevi'nde çocukların sistematik işkenceye maruz bırakıldığı iddiasını yineleyen Aksungur sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan görüşmeler göstermiştir ki Pozantı Cezaevi'nde sadece tecavüz olayları yaşanmamış, Terörle Mücadele Kapsamı'nda giren çocuklara sistemik işkence uygulanmıştır. Pozantı Cezaevi'ndeki çocukların Sincan'a gönderilmesi çözüm olmayacaktır. Bu çocuklar Sincan'da tek kişilik odalarda tutularak izole edilmeleri yaşadıkları travma ile baş başa kalmalarına neden olacaktır. Tecavüzü anlatan çocuk başta olmak üzere cezaevlerinde bulunan çocuk tutukluların içinde bulundukları fiziksel, psikolojik ve sosyal hallerinin ciddi anlamda zedelendiği açıktır. Bu yüzden tüm çocukların bir an önce tahliye edilmesi gerekmektedir. Bu çocuklara daha sonra tarafsız kurumlar tarafından acil gereken yardımlar yapılmalıdır."



MK(BK/İD)