Merkez Seyhan İlçesi'nin Denizli, Narlıca, İsmetpaşa, Mithatpaşa ve Yeşilevler mahallelerinde çete oluşturan bazı grupların hırsızlık yaptığını belirleyen Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Hırsızlık Bürosu, 7 ay önce teknik ve fiziki takip başlattı. Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, takip sırasında çetenin, yaşı küçük çocukları korkutarak hırsızlık ve uyuşturucu satışı yaptırdığını, sahte altın bilezik satmak suretiyle de dolandırıcılık, polise taş atma, yasa dışı gösteri düzenleme ve likit bomba eylemlerinde kullandığını saptadı. Mahalle sakinleri üzerinde baskı kurup, şikayetçi olmasını engelleyen çete üyelerinin, polisten yardım isteyenleri tehdit ettiğini de belirlendi. Yapılan takip sırasında şüphelilerin Adana, Diyarbakır ve Batman'da toplam 82 olaya karıştığı ortaya çıktı.

Teknik ve fiziki takibi tamamlayan ekipler, geçen cuma günü 'Balyoz' adı verilen operasyon düzenledi. Özel Harekat timleri ve havadan polis helikopteri desteğiyle gerçekleştirilen operasyona 550 polis katıldı. Önceden belirlenen evlere eş zamanlı olarak baskın düzenleyen ekipler, Özel Harekat timlerinin desteğiyle demir kapıları balyozlarla kırıp içeri girdi.

ÇOK SAYIDA SİLAH VE ELEKTRONİK EŞYA ÇIKTI

Suç örgütü kuran, yöneten ve birlikte hareket edenlerin ev, işyeri ve otomobillerinde yapılan aramalarda çeşitli markalarda 8 tabanca, 4 av tüfeği, 4 kurusıkıdan bozma tabanca, 1.5 kilo esrar, 150 tabanca fişeği, 40 sahte altın bilezik, 100 çift güvercin, 3 sahte altın bilezik ayar cihazı, sustalı tabir edilen 2 bıçak, 1 dizüstü bilgisayar, 53 çalıntı cep telefonu, 16 kişi adına düzenlenmiş 45 bin liralık senet ele geçirildi.

TETİKÇİLİKTEN ÇETE LİDERLİĞİNE

Çetenin liderliğini yaptığı iddia edilen Yenal Y.'nin, bir ara, aynı bölgedeki hırsızlık çetesi Aybeyler'in tetikçiliğini yaptığı ve adam öldürmek suçundan 9 yıl cezaevinde yatıp çıktıktan sonra kendi suç örgütünü kurduğu öne sürüldü. Mahalle halkına baskı kuran ve güvercin merakından dolayı 'Kuşcu Yenal' olarak tanınan Yenal Y.'nin, elemanlarına güvercin çaldırdığı da belirlendi. Elemanlarının çalıp getirdiği kuşları 'Biz silahlı örgütüz' diyerek geri satan Yenal Y.'nin evindeki kafeste 100 güvercin ele geçirildi. Güvercinler, Yenal Y.'den korktuğu için polise başvuramayan sahiplerine teslim edildi.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturmada, gözaltındaki 67 şüpheliden 30'u ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Yenal Y.'nin de aralarında bulunduğu 37 şüpheli ise 'silahlı suç örgütü kurma, yönetme, üye olma, suç örgütü ile birlikte hareket etmek, uyuşturucu ticareti, kasten adam öldürme, insan ticareti, nitelikli yağma, nitelikli hırsızlık, dolandırıcılık, kasten adem yaralama, PKK/KCK terör örgütü adına faaliyette bulunma, cebir ve tehdit suçlarına iştirak' suçlarından adliyeye sevk edildi.

POLİSE TEŞEKKÜR MESAJI

Operasyonu haber alan bölge sakinleri, Emniyet Müdürlüğü'ne 'teşekkür mesajı' yağdırdı. Telefon açıp ve elektronik posta adresine mesaj gönderen vatandaşlar, "Artık korkmadan evimizden dışarıya çıkabileceğiz. Allah polisimizden razı olsun" ifadelerini kullandı.



FK(OA/CK)