Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı Beldesinden geçen Ödük Vadisi'nde yaptırılacak üç ayrı HES'e karşı düzenlenen eylemler sırasında jandarma eri Abdullah Teke'ye hakaret ettiği öne sürülen Leyla Yalçınkaya, bu davadan dördüncü kez yargıç karşısına çıktı. Tortum Sulh Ceza Mahkemesi'nde 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istenen Leyla Yalçınkaya'nın duruşmasında avukatları Eşber Yağmurdereli ile Ercüment Şenol ile babası Kemal Yalçınkaya hazır bulundu. HES eylemi sırasında 17 yaşında olan Leyla Yalçınkaya'nın Jandarma eri Abdullah Teke'ye iddiaya göre hakaret etti. Ancak o dönem şikayetçi olan jandarma eri, terhis olduktan sonra tebliğata rağmen duruşmalara katılmadı. Leyla Yalçınkaya duruşmada, daha önce yaptığı savunmaları tekrarladığını bildirdi. Hakim, Ankara'da oturan Abdullah Teke için Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine talimat yazılmasını, talimata zorla getirme açıklamasının yazılmasını istedi.

HES mağduru Leyla Yalçınkaya'nın avukatı Eşber Yağmurdereli, HES projeleriyle insanlarının suyunun alındığını ve para karşılığı tekrar kendilerine satıldığını bildirdi. Eşber Yağmurdereli, "Müştekilere yazılan talimata cevap gelmediği için duruşma Eylül ayına ertelendi. HES olayları bütün ülkeyi rahatsız etti. HES denen proje enerji açığını karşılamaktan ziyade insanların kullandıkları suyu alıp, saat koyup kendi sularını satmaya yönelik bir projedir. Bu projeyi de siyasiler kabul etmişlerdir" diye konuştu.

Avukat Ercümet Şenol ise "HES vahşi kapitalizmin bir projesidir. HES göletlerinin insanların canına ve malına zarar verdiği Aşkale'de ölen 5 işçiyle görülmüştür" dedi.

Öte yandan duruşma sonrasında ailesi ve avukatlarıyla kahve önünde çay içen Leyla Yalçınkaya, artık heyecanlı olmadığını söyledi. 



NÖ(KS/AAA)