Olay, 8 Şubat günü saat 00.30 sıralarında meydana geldi.İddiaya göre epilepsi hastası 53 yaşındaki Havva Ballı, havale geçirince, yakındaki 112 Acil Servis İstasyonu’ndan yardım istendi. Ancak, aynı dakikalarda iki ayrı olaya müdahale eden 112 Acil Servis görevlileri, Rize Devlet Hastanesi ambulansını yönlendirdi. Aradan yarım saatten fazla süre geçmesine rağmen ambulansın gelmediğini belirterek Acil Servis İstasyonu'nu arayan hasta yakınlarına devlet hastanesi ambulansının yönlendirildiği yanıtı verildi.

Ancak, iddiaya göre ambulans sürücüsü, hasta evine gitmek yerine 112 Acil Servis İstasyonu'na giderek, görevden dönen 112 Acil Servis ambulansının sürücüsüne tepki gösterdi, "Siz burada ne iş yaparsınız? Beni neden gönderiyorsunuz?" diyerek tartışmaya başladı.

İKİ AMBULANS GÖNDERİLDİ

Bu sırada, 45 dakika geçmesine rağmen ambulans gelmeyince 112 Acil Servis İstasyonu'na giden hasta Havva Ballı’nın oğlu Mehmet Ali Ballı, ambulansların kapıda beklediğini, şoförlerin tartıştığını gördüğünü söyledi. Ballı, görevlilere "Benim annem can çekişiyor, siz ‘Kim gidecek’ tartışması yapıyorsunuz" diyerek çıkıştığını öne sürerken,  112 Acil Servis ile Rize Devlet Hastanesi'nin doktorsuz 2 ambulansı, yaklaşık 1 saat sonra hastaya ulaştı. Havva Ballı, Rize Devlet Hastanesi ambulansı ile hastaneye götürülerek tedavi altına alındı. Mehmet Ali Ballı, annesinin şiddetli havale geçirmesi üzerine yardım istediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Ambulansın yönlendirildiğini söylediler. Ancak, 3 kez aramamıza rağmen gelmedi. Ben de ambulansın yolu bulamadığını düşünerek evden çıkıp yakındaki 112 Acil Servis İstasyonu’na gittim. Rize Devlet Hastanesi ambulansının da orada olduğunu gördüm. Annem evde hasta yatıyor, onlar tartışıyordu. Tepki gösterince iki ambulans birden eve geldi. Ama ikisinde de doktor yoktu. Annemi hastaneye biz de götürebilirdik. Ama doktor gelecek diye boş yere bekledik."

ŞİKAYET ETTİ

Annesinin 12 yıl önce trafik kazası geçirdiğini ve bünyesinde ağır hasar kaldığını anlatan Mehmet Ali Ballı, "Geçen sürede kendisine gelmeye, ihtiyaçlarını karşılamaya başlamıştı. Şimdi o sağlığından da oldu. Şimdi bilinçsizce yatıyor. Belki ilk anda bir müdahale olsaydı bu durum olmazdı" diyerek tepkisini dile getirdi. Ballı, ardından Sağlık Müdürlüğü'ne bu konuda şikayet dilekçesi verdi.

AMBULANS ŞOFÖRÜNE SORUŞTURMA

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe de, olayla ilgili olarak Rize Devlet Hastanesi’ne ait ambulansın sürücüsü hakkında soruşturma başlatıldığını söyledi. Tepe, “O gece 112 Acil Servis görevlileri çok yoğundu. Aynı anda iki ayrı olaya müdahale ediyorlardı. Bir ambulans kara saplanmıştı. Bu nedenle Rize Devlet Hastanesi ambulansı vakaya yönlendirildi. Ancak ambulans şoförü hastaya gitmek yerine 112 Acil Servis İstasyonu’na gitmiş ve burada bir tartışma yaşanmış. Tutanaklar hazırlandı. Soruşturma başlattık" dedi.



MK(TM/İD)