İzmir'in Yunanlılar tarafından işgali sırasında, Konak Meydanı'nda işgal kuvvetlerine ilk kurşunu sıkan Gazeteci Hasan Tahsin, şehit oluşunun 93'üncü yılında, Konak Meydanı'ndaki Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı. Törene İzmir Vali Yardımcısı Nevzat Ergün, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeticiler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, CHP'li Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı Muzaffer Tunçağ ve İzmirli gazeteciler katıldı.

Çelenk konulup, saygı duruşunda bulunulan törende konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Kurtuluş Savaşı'nın ilk kurşununun da son kurşununun da Konak Meydanı'nda atıldığını, İzmir'in Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkışının, haksızlıklara karşı mücadeleci tavrının hiçbir zaman son bulmadığını söyledi. Hasan Tahsin'in korkusuzluğu ve cesaretinin İzmirli gazetecilerin yüreklerine işlediğini dile getiren Sertel, gazetecilerin geçmişte vatanın bağımsızlığı için verilen mücadelede en ön saflarda olduklarını, en kötü koşullarda dahi düşüncelerini yazmaktan korkmadıklarını anlattı.

Gazeteciler olarak vatanın bağımsızlığı, editoryal bağımsızlık, tutuklu gazeteciler, basın ve ifade özgürlüğümüzün önündeki engellerin kaldırılması için yine meydanlarda olduklarını sözlerine ekleyen Sertel, "Türk basını olarak bugün yüzümüzü kızartan bu tablodan kurtulup, demokratik, laik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışır bir tablo sağlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Basını susturmaya kalkışanlar her dönemde hüsrana uğramışlar, basına getirilen yasaklar, yasağı getirene zarar vermiştir" diye konuştu.