İç karışıklığın sürdüğü Suriye'de ordu birlikleri ile muhalifler arasındaki çatışmaların Şanlıurfa sınırına dayanmasının ardından artan sığınmacı sayısı, yetkilileri de harekete geçirdi. Suriye'de süren karışıklık ve sığınmacı talebinin artacak olduğunun belirlenmesi üzerine yeni kampın, Suriye sınırına yakın noktada bulunan Harran İlçesi'nde yapılması kararlaştırıldı.

TOKİ TARAFINDAN YAPILACAK

Alınan bu karar sonrası yapılan araştırmada bu kez çadırkent yerine konteyner kent kurulması ve bu kampın da Harran yakınlarındaki bir noktaya yapılması planlandı. Harran'a birkaç kilometre uzaklıkta yapılması planlanan konteyner kentin inşasının Başbakanlık'a bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılacağı bildirildi. TOKİ'nin yapacağı ve ilerleyen günlerde inşasına başlanacak konteyner kentin 2 ay içerisinde bitirileceği kaydedildi.

AKÇAKALE'DEKİ ÇADIR KENTİN KAPASİTESİ ARTIRILIYOR

Öte yandan, son günlerde Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin karşısında bulunan Telebyad'da muhalifler ile ordu birlikleri arasında çıkan çatışmalarla birlikte çok sayıda Suriyeli sınırı geçip Türkiye'ye sığındı. Yaklaşık 3 ay önce Akçakale'de bulunan 10 bin kişilik çadır kent, sınır hattındaki diğer illerden Türkiye'ye gelen Suriyeliler'in de yönlendirilmesiyle doldu. Kapasitesinin dolmasının ardından yetkililer Akçakale'deki çadır kentin kapasitesinin artırılmasını kararlaştırdı. Bunun üzerine çadır kentin yanında bulunan ve iş makineleriyle zemin düzeltme çalışmalarına başlanan alana 13 bin kişinin daha barınacağı çadırların kurulacağı bildirildi. Yetkililer, 15 Ekim tarihine kadar çalışmaların tamamlanacağını ve 10 bin sığınmacı kapasiteli Akçakale Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'nin kapasitesinin 23 bine çıkarılacağını kaydetti.

53 BİN SURİYELİ ŞANLIURFA'DA BARINACAK

Ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ve Akçakale ilçesinde mevcut çadır kentler ile Harran'da kurulacak konteyner kentte 53 bin Suriyeli'nin barınacağı öğrenildi. Ceylanpınar ve Akçakale'de kurulu bulunan çadır kentlerde ise halen 32 bin civarında Suriyeli'nin bulunduğu bildirildi.

ÇADIR KENTTEN ÇIKIŞLARA YASAK GETİRİLDİ

Öte yandan Akçakale İlçesi'nde bulunan çadır kentte kalan Suriyelilerin, daha önce rutin olarak kullandıkları çarşı izinlerine de yasak getirildi. Akçakale'ye çok yakın mesafede bulunan Suriye'nin Telebyad İlçesi'nde süren çatışmaların ardından yetkililer, çadır kentte kalan Suriyelilerin ülkelerine giderek savaşa katılmalarını engellemek için kamp alanı dışına çıkmalarına yasak koydu.



(HK/BT)