Bursa’da Çelik Palas Otel’de yapılan HSYK Genel Kurul toplantısına HSYK Başkanvekili ve 3'üncü Daire Başkanı Ahmet Hamsici, 1'inci Daire Başkanı İbrahim Okur, 2'nci Daire Başkanı Nesibe Özer ile 23 HSYK üyesi katıldı. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından organize edilen toplantı öncesi konuşan Ahmet Hamsici, "Bursa’daki genel kurul toplantısı Ankara dışında yapılan 3'üncü toplantı. Daha önceki toplantılar Antalya ve İstanbul’daki Adalet Bakanlığı’nın tesislerinde yapıldığı için belki bu kadar dikkat çekmedi" dedi.

Hamsici, bir gazetecinin "MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın soruşturmasını yürüten ikinci savcı da görevden alındı. 'Hakan Fidan’a dokunan yanıyor’ diyebilir miyiz?" sorusu üzerine, "Ben de gazeteden okudum. Bunun HSYK ile hiçbir ilgisi yok. Başsavcının bir tasarrufudur. Hakan Fidan’a soruşturma açılması için başbakanlığa yazılan yazı bildiğim kadarıyla cevaplandırılmadı. O yüzden dosya duruyordu. Başsavcı takdir etmiş dosyayı kendi uhdesine almış bildiğim kadarıyla. Bu kadar. Daha yorum yapmam" diye konuştu.

HSYK 1'inci Daire Başkanı İbrahim Okur ise, bunun bir görevden alınma olmadığını anlatırken, şöyle konuştu:

"Görevden alma; bir görevin sona ermesidir. Bu bir görevin sona ermesi durumu değildir. Geçmişte de bunu ifade etmiştik. Cumhuriyet Başsavcısı'nın 2 bin 802 sayılı yasanın 5'inci Maddesi'ne, 5 bin 235 sayılı yasanın 18’inci maddesine göre savcılar arasında işbölümü yapma, hangi savcının hangi dosyaya bakacağına karar verme yetkisi vardır. Başsavcı her zaman bu yetkisini kullanabilir. Türkiye’de sadece bu olayla ilgili değil, başsavcılar zaman zaman görevli savcıları değiştirebilir. Bu olayı kamu oyunun dikkatini çektiği için takip ediyoruz, yoksa bunlar adliyelerde olabilen işler. Başsavcı sonuçta bu konuda takdir hakkında kullanmış olabilir. Biz de bunu basından öğrendik."

HSYK’nın hakimler adına karar veren bir kurum olmadığını dile getiren Okur, HSYK'nın hakim ve savcılarla sürekli bir araya gelen onların sorun ve dertlerini, çözüm önerilerini dinleyen ve buna aracılık eden ilgili yerlere ileten bir kurul olduğunu anlattı. Daire Başkanı İbrahim Okur, şöyle devam etti:

"Göreve başladığımızın ikinci ayında 'Yargıda durum analiz toplantıları’ yaptık. Bu toplantılarda da hakim ve savcılara 'Sizce yargının en önemli sorunu nedir?', 'Çözüm öneriniz nedir?' sorusunu sorduk. Çözüm önerilerinin Adalet Bakanlığı'nı ilgilendirenlerini bakanlığa, kendi çözüm bulacaklarımızı ise, kendimiz çözüme ulaştırdık. Aslında bu toplantılar bunun devamı mahiyetinde diyebiliriz. Bugün Bursa ve ilçelerinde görev yapan bütün meslektaşlarımız bu salondalar. Biraz sonra bize söylemek istedikleri her ne varsa onları dinleyeceğiz. Bundan sonra yapacaklarımızla ilgili arkadaşlarımızın önerilerini toplayacağız. Toplantılarımız başka şehirlerde devam edecek."

Basın açıklaması ardından HSYK üyeleri Bursa merkez ve ilçelerinde görevli hakim ve savcılarla düzenlenen yemekte bir araya geldi. İki gün sürecek toplantıda HSYK üyeleri Bursa’da görevli hakim ve savcıların sorun ve çözüm önerilerini dinleyecek. HSYK'nın Bursa'da dün akşam başlayan toplantısı bugün sona erecek.



SB(FK/İD)