Sağ kol ve sol bacağı sakat olduğu için, özürlülere özel yapım 2008 model otomobili bulunan Avukat Hakan Evcin, 2010 yılının Kasım ayında eşi ve kızıyla memleketi Isparta'ya gitti. Kurban Bayramı'nı burada geçiren Evcin ailesi, 20 Kasım 2010 tarihinde Antalya'ya dönmek için yola çıktığında Isparta Bölge Trafik Şubesi ekiplerinin yaptığı rutin kontrolde durduruldu. Polis, Antalya Üçkapılar Vergi Dairesi'ne olan borcundan dolayı 07 DL 743 plakalı otomobilin üzerinde haciz bulunduğunu belirterek araca el koydu. Memleketten döndükleri için yakınlarının hazırladığı kuru bakliyat, turşu gibi yiyeceklerin yanı sıra birçok valizle birlikte yol ortasında kalan aile, arkadaşlarının yardımıyla Antalya'ya dönebildi. Avukat Hakan Evcin, ilk mesai günü vergi dairesine giderek konuyu araştırdı. 2007 yılında 1364 lira vergi borcu çıkartıldığını, bunun için 17 Nisan 2008 tarihinde otomobiline haciz yazısı yazıldığını öğrenen Evcin, 21 Ağustos 2008 tarihinde mahsuplaşma yapıldığını ve 19 Ocak 2009 tarihinde de aradaki farkı ödemesine rağmen haczin kaldırılmadığını gerekçe göstererek Antalya Vergi Mahkemesi'ne 6 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

"İMAJIM ZEDELENDİ" İDDİASI

Avukat Evcin, polislerin, yakınları ve arkadaşlarının gözünde ayrıca vergi borcunu ödemeyen bir avukat pozisyonuna düştüğünü, bu nedenle morali bozulan kızının ertesi gün girdiği sınavda başarısız olduğunu söyledi. Evcin, "Müvekkillerim olan kişiler tarafından vergilerim stopaj olarak peşin ödenir. Stopaj yoluyla ödenen bu paralarla ilgili olarak, vergi dairesi ile mahsuplaşırız. Ancak görevliler bu mahsup talebimi zamanında yerine getirmediklerinden dolayı haciz kararı çıkmış, ardından bu borcu ödememe rağmen haciz kaldırılmadığı için de aracıma el konulmuştur" dedi.

HİZMET KUSURU BULDU

Mahkeme, dayanağı ortadan kalktığı halde kaldırılmayan haciz işlemi ve trafikten men kararı sebebiyle davacının aracına el konulması suretiyle ortaya 'hizmet kusuru' çıktığına hükmetti. Mahkeme, "Yasal mevzuat hükümlerine uygun işlem ya da eylemde bulunmayarak davacının aracına el konulmasına ve hizmet kusurunun ortaya çıkmasına sebep olan davalı idarenin, davacının duyduğu acı ve üzüntünün giderilmesi amacıyla takdiren 6 bin TL manevi tazminatı davacıya ödemesi gerektiği sonucuna varılmıştır" kararını verdi.

"ZOR DURUMDA KALDIM"

Avukat Hakan Evcin, dava aşamasında, vergi dairesinden gelen bazı memurların kendisinden özür dilediğini belirterek, "Benim devlete olan güvenim sarsıldı. Devlet bu parayı memurlarından tahsil edecek. Memurlar bu parayı ödememek için gelip benden özür dilediler ve davamdan vazgeçmemi istediler. Kabul etmedim. Belki bu cezayı öderlerse bir daha başka birisini mağdur etmemeyi ve kendi işlerini zamanında yapmayı öğrenirler. Burada amacım maddi değil, tamamen manevidir. Ben bir baba ve bir eş olarak o gün çok zor durumda kaldım. Bunu anlayabilmeleri çok zor" diye konuştu.



TT(SU/İD)