Güzelhisar Köyü girişinde toplanan yaklaşık 50 köylü, "Birilerinin yüzü gülecek, köylüler bedel ödeyecek", "Komyonlar çıktı yola köylü kardeşimin işi kaldı Allah'a", "Köydür, köylüdür yaşamak zulümdür", "Bu yol babanın yolu mu? Köylünün yolu mu? yazılı dövizler taşıdı. Köylülerden hakkı Çetin, günde yaklaşık 4 bin kamyonun köylerinden geçerek 200 bin tona yakın hafriyat taşındığına dikkat çekerek, "Bu kadar yoğun çalışmalarının sonucunda ortaya çıkan tozdan, dumandan, ne zeytin ne incirden ne de diğer mahsullerden yeterli verim alabiliyor. Bu yol köylünün yolu, istersek kazık çakar, kapatırız" dedi.

"DOĞAYA, ÇEVREYE, İNSANA SAYGILI ÇALIŞMA"

Güzelhisar Köyü Muhtarı Mustafa Erdeniz, eylemdeki amaçlarının ne sanayileşmeye karşı olmak ne de kişi veya kuruluşlara kin gütmek olmadığını belirterek, bu bölgede yaşayan köylüler olarak doğaya, çevreye ve insana saygılı bir çalışma yapılmasını istediklerini söyledi. Erdeniz, Petkim sahasındaki 1400 dönümlük alana kurulacak Star Rafinerisi'nin hafriyat çalışmalarının büyük bir hızla devam ederken, sahadan çıkarılan toprağı taşıyan kamyonların çevreye ve yollara zarar verdiğini, can ve mal güvenliğini tehlikeye soktuğunu ileri sürdü.

TAPULU ARAZİLERE GİRİLDİ İDİDASI

Kamyonların rahat çalışabilmesi için yapılan yol genişletme çalışmalarında köylülerin tapulu arazilerine girildiğini idida eden Erdeniz, "Tapulu mal edinme hürriyetin yok sayıldı. Elbirdi Mevkisi'nde ve genelde yol kenarlarında öbekleştirilen toprak yığınları kış ayında yağacak yağmurlarla sıkıntı yaratacak. Bu topraklar yola ya da civarındaki tarlalara akacak. Bu da yolların kapanmasına ve tarlalardaki mahsüllerin zarar görmesine neden olacak" dedi.

ÖNERİLERİ SIRALADI

Muhtar Erdeniz, önerilerini ise şöyle sıradaladı:

"Elbirdi Mevkisi'nde, muhtarlarla ve kaymakamlığın yetkili birimleriyle tarlalar toplulaştırılmalı, ardıdan toprak dökülmeli. Böylece, toprak yığınlarının oluşturduğu tepecikler ortadan kalkarak düz bir ova elde edilmiş olur. Bu da mağduriyeti önler. Kamyonların kullandığı yol asfaltlanmalı. Yol genişlemesi sırasında köylülerin girilen arazilerinin bedelleri ödenmeli, yıkılan çitleri onarılmalı. Yöre halkının çektiği sıkıntının giderilmesi için öncelikle işe alımlarda köyün gençlerine öncelik verilmeli. Herşeyden önemlisi doğaya ve insana saygılı olunmalı."

Açıklamaların ardından köylüler bir süre yolu trafiğe kapattı. Jandarmanın gelmesinin ardından köylüler, gerekli tedbirlerinin alınmaması halinde daha etkili bir eylem yapacaklarını belirtip, sessizce dağıldı.



ŞA(AÖ/AK)