İsviçre’de çalışırken 1996 yılında Polonyalı Magdalane Gleczman ile evlenen Yusuf Onur’un 3 yıl süren ve boşanmayla sonuçlanan evliliğinden Elif adında bir kızı oldu. Eşiyle boşandıktan sonra kızının velayetini alan Yusuf Onur, yerleştiği Çanakkale’den yurt dışına gidip gelmeye başladı. Onur, 15 Mayıs 2009’da Kırgızistan’da sahte pasaportla yakalandı ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 14 Mayıs 2009’da bu kez Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te 2 sahte Türk pasaportu ve Avusturya’ya ait ikamet tezkeresiyle yakalanan Yusuf Onur, 2,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

PROSTAT KANSERİ

Gürcistan’daki hapishanede prostat kanserine yakalanan Yusuf Onur, kalan 5 aylık cezasını çekmek için Türkiye’ye iadesini istiyor. Yusuf Onur’un vekilliğini yapan Yalova Barosu avukatlarından Yusuf Cantepe, hakkında kesinleşmiş bir karar bulunmayan müvekkilinin, suçsuz ve boş yere hapis yattığını öne sürerek, hastalığı yüzünden hayati tehlikenin söz konusu olduğunu, bu durumda kendisine yardım eli uzatılmasının, hem hukuki hem de insani bir olay olduğunu söyledi. Avukat Cantepe, müvekkilinin isminin Gürcistan Devlet Başkanı tarafından affedilen yabancılar arasında bulunmasına karşın, tahliye edilmediğinin de iddia etti.

DIŞİŞLERİ GÜRCİSTAN'A İLETTİ

Avukat Cantepe’ye Dışişleri Bakanlığı’nca gönderilen yazıda ise "Hükümlülerin Nakline Dair Sözleşme" hükümlerine göre gerekli incelemenin yapılabilmesi için durumun Tiflis Büyükelçiliği’nce Gürcistan makamlarına iletildiğini ve oradan gelecek yazının beklendiğine işaret edilerek, “Vatandaşımızın sağlık durumunun memnuniyet verici olduğu ifade edilmiştir” cümlesine de yer verildi.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN'A MEKTUP

Yusuf Onur’un kardeşleri Eşref, Sabahattin ve Mevlüt Onur da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi.

3 kardeş, Yusuf Onur’un Gürcistan sınırlarını yasal olmayan yollardan geçtiği gerekçesiyle halen tutuklu bulunduğunu ve buradaki hapishanede işkence gördüğünü öne sürerek, kardeşimiz kötü koşullar nedeniyle prostat kanserine yakalandı. Hapishanede hastalığına bakacak üroloji uzmanı doktor bulunmadığını ve oradaki şartlarda da tedavisi olmasının imkansız olduğunu ifade eden kardeşler mektupta, “Başvurmadığımız makam kalmadı. Kardeşimiz Yusuf Onur’un bizzat yaptığı yazılı başvurulara hiçbir merciden cevap gelmedi. Sizlerden bu konuda destek bekliyoruz. Kardeşimiz Türkiye’ye iade edilsin ve 5 aylık cezasını burada çeksin” sözleriyle yardım istediler.