TASİŞ'teki ihalelere girmek isteyen bir işadamının, tehditle engellenmesi üzerine yazdığı yardım mektubunun ardından Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlatmış, gelen ihbar mektubundan yola çıkan polis, 1.5 yıllık takibin ardından, geçen nisan ayında İzmir, İstanbul, Manisa, Antalya, Bursa, Mersin, Denizli ve Ankara'da toplam 100 adrese baskın düzenlemişti.

Hafriyatçılık yapan G.N.’nin elebaşısı olduğu ileri sürülen suç örgütünün üyelerinin, TASİŞ'in ihalelerine girdikleri, başkalarının girmesini engelledikleri belirtildi. Zanlıların, gümrük kaçağı malların ihalelerinde malları bedellerinin yüzde 5, yüzde 10'u karşılığında aldıkları, G.N.’nin işyerinde bir araya gelerek kendi aralarında paylaştıkları ve yüksek kar oranıyla piyasaya sürdükleri iddia edildi. Şebeke üyelerinin, TASİŞ İzmir Şube Müdürlüğündeki görevlilerden maddi menfaat karşılığı ihale şartları ve verilen tekliflerle ilgili bilgileri temin ettikleri, polisin takip sırasında bu konuyla ilgili bazı teknik kayıtlara ulaştığı belirtildi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 8 ilde eş zamanlı operasyonunda 60 kişi gözaltına alınmış, 8 de silah ele geçirilmişti. Gözaltına alınlardan 49’u adliyeye sevkedilirken aralarında suç örgütünün elebaşısı olduğu ileri sürülen G.N. ve TASİŞ İzmir Şube Müdürü N.Ç.’nin de bulunduğu 23 zanlı tutuklanmıştı.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, hakkında dava açılan 23'ü tutuklu 66 sanığın, 'suç örgütü oluşumuna gitmek, yönetmek ve üye olmak', 'ihaleye fesat karıştırmak', 'Devleti zarara uğratmak', 'Rüşvet', 'Tehdit', '6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet' suçlarından cezalandırılmaları istendi.

10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya 23'ü tutuklu toplam 66 sanık ile avukatları katıldı. Sanıklar suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan, aralarında itirafçı olduğu iddia edilen A.S., M.Ü., O.S. ve K.A.T.’yi tahliye etti. Duruşma haziran ayına ertelendi.


-----------

G.N. (Gürsel Narmanoğlu)

N.Ç. (Nadir Çelik)

A.S. (Abdulgani Sevinç)

M.Ü. (Muammer Ünal)

O.S. (Osman Sisli)

K.A.T. (Kadir Alp Tekincan)