Erbaa Belediyesi'nin santral bölümünde çalışan 48 yaşındaki Hüseyin Berber yakalandığı Behçet hastalığı yüzünden gözlerini kaybederken, 29 yaşındaki Mehmet Soymaz doğuştan görme engelli olarak dünyaya geldi. 30 yaşında gözlerini kaybeden 4 çocuk babası Hüseyin Berber 14, yeni evlenen Mehmet Soymaz ise 2 yıldır belediyenin santral bölümünde görev yapıyor. Berber ve Soymaz'ı belediyede çalışan diğer kişilerden ayıran en büyük özellikleri ise hafızalarındaki telefon numaraları. Daha önce kendilerine verilen binlerce telefon numaralarını ezberleyen görme engelli Berber ve Soymaz, aranması istenen kişilerin sadece ismini ve çalıştığı yeri alarak hafızasında yer edindiği telefon numarasından o kişiyi arayarak görüşmeyi sağlıyor.

BİLİNMEYEN NUMARALAR SERVİSİ GİBİ

En az 2 bin numarayı hatırladığını söyleyen Hüseyin Berber, "Belediyenin irtibatlı olduğu, görüştüğü yerlerin yüzde 80'inin bilgisayara yüklenmiş gibi hafızasında olduğunu belirterek şunlarısöyledi:

"Mesela arkadaşlar bize şuraya bağla deyince, çoğu zaman numara vermezler. Ezberimizde olduğu için ve biz hemen o numarayı tuşlarız arkadaşlara bağlarız. Ayrıca vatandaşlarımız kendileri arayacakları kişinin numaraları bilmeyince hemen akıllarına gelen Erbaa Belediyesi santrali. Bunlar Erbaa'da ki bütün numaraları bilirler diye ilk etapta bizi ararlar. Yani biz aslında bilinmeyen numaralar servisi gibi görev yapıyoruz burada."

İki yıl içerisinde en az bin numara ezberlediğini söyleyen Mehmet Soymaz de şunları anlattı:

"Mesela, Ali bey bize der ki, 'A firmasından Ahmet beyi bağlayın, Ahmet beyin numarası şudur' Bize o numarayı verdiğinde biz Ahmet beyi Ali bey ile görüştürürüz, daha sonra Ahmet bey bizden tekrar istenileceği için o numarayı beynimize kaydederiz. Bizde de böyle bir fazlalık var görenlerle kıyaslandığımızda. Bu bir yetenektir. Yani numarayı bir kez alırız, beynimizde kalır."

BAŞKAN'DAN TEŞEKKÜR

Santral görevlilerine teşekkür eden ve onlardan memnun olduğunu söyleyen Erbaa Belediye Başkanı MHP'li Ahmet Yenihan ise, "Bu işi gayet güzel yapıyorlar. Hafızaları çok güçlü. Allah onlara o özelliği vermiş. Bir defa konuşun, daha sonra aradığınızda kendinizi tanıtmadan size isminiz ile hitap ederler. Öyle özellikleri var" diye konuştu.

Santral bölümünde çalışan ve şu an izinde olan görme engelli 2 çocuk babası Erdal Yılmaz'ın da aynı özellikleri taşıdığı belirtildi.



MT(EA/COŞ)