İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz Planı Davası'nın 86'ncı duruşmasında sanık avukatlarının salonu terk etmesine yönelik Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Türkiye Cumhuriyeti'nin mahkemesi kimseyi tehdit etmez. Dünyada millet adına yargılama yapan bir mahkemeye hakaret edilme saygısızlığı görülmemiştir. Biz zamanımızın büyük bir bölümünü burada geçiriyoruz. Bizim başka davalarımız da var. Oradaki sanıklar kendilerini 3 ayda bir ifade ediyorlar. Türkiye'de sanıklar 2 aydan önce mahkemeye çıkamıyor. Çıktıkları zaman da 1 saat savunma yapma hakları oluyor. Biz burada günlerce duruşma yapıyoruz. Siz burada günlerce konuşabiliyorsunuz. Savunma sırasında daha önce hiç bir sanığın sözü kesilmedi. Herkese sonuna kadar söz hakkı verildi" dedi.


Öte yandan rahatsız olduğunu ve savunmasını yarına ertelemek isteyen tutuklu sanık emekli Orgeneral Ergin Saygun, mahkeme heyetinden izin alarak duruşma salonu dışına çıktı. Saygun'un, bastonla yürüdüğü görüldü.


MAHKEMENİN TARAFSIZLIĞIYLA İLGİLİ ZİHNİMİZDE SORULAR YARATIYOR


Söz alan tutuklu sanıklardan emekli Oramiral Özden Örnek de, iddia makamının tezinin delilsiz ve tanık anlatımı olmadan oluşturulan bir tez olduğunu kanıtlamak için eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın duruşmaya tanık olarak çağrılmasını talep ettiklerini, bu taleplerinin kabul edilmediğini söyledi. Yalman'a, iddia olunan darbeden haberinin olup olmadığı, haberi olmuşsa nasıl engellediği ve neden işlem yapmadığı konularıyla ilgili sorular soracaklarını kaydeden Örnek, ama bu taleplerinin kabul edilmemesi nedeniyle bunları soramadıklarını belirtti. Örnek, davaya ilişkin emniyet görevlileri ve bilirkişilerin tanık olarak dinlenilme taleplerinin de kabul görmediğini ifade eden Örnek, "Bu durum, mahkemenin tarafsızlığıyla ilgili zihnimizde sorular yaratıyor. Tezimiz, belgelerin sahte olduğu tezi olmasına rağmen bunu kanıtlayacak imkan verilmemiştir. Biz sanıklar, yargılama süresince gözleri bağlı olarak yürüyoruz. Ben ve tüm arkadaşlarım, buradan aklanarak çıkmak istiyoruz. Tutuklanmayla ilgili de sizden istediğimiz tek şey adalettir" diye konuştu.


BU DAVA, ANCAK BU DAVAYI KOTARANLAR İÇERİ GİRDİĞİ ZAMAN SONUÇLANACAKTIR


Örnek'in ardından söz alan tutuklu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan da, "Ortaya koyduğumuz resmi belge ve kanıtlara itibar etmeyişiniz, taleplerimizi kabul etmeyişiniz, aksini söylemiş olsanız bile bu davanın gerçekte Türk Silahlı Kuvvetleri'ni itibarsızlaştırmaya yönelik bir yargılama olduğu inancı, biz sanıkların ötesinde Türk ve dünya kamuoyunda yaygın bir kanaat olarak yer etmiştir. Şimdiye kadar sahteliği sırıtan dijital belgelere dayanarak bu davayı sabırla, inatla sürdürme ve bizi haksız ve hukuksuz olarak parmaklıklar ardında olabildiğince tutma kararlılığınızı, cesaretini nereden aldığınız elbet bir gün, bütün çıplaklığıyla ortaya çıkacaktır" dedi.


Amerika'daki Arsenal Danışmanlık şirketinin, suç unsuru olduğu iddia edilen 11'nci, 16'ncı ve 17'nci CD'lerle ilgili, "suç unsuru taşıyan dijital belgelerin 2006 yılından önce yazılmış olmasının bilimsel olarak mümkün olmadığını ortaya koyan" bilirkişi raporu hazırladığını belirten Doğan, 50 sayfalık bu raporu mahkeme heyetine sundu. Doğan, söz konusu raporun Türk üniversitelerinden veya bilişim dalında ihtisaslaşmış kurumlardan oluşturulacak bilirkişi heyetine inceletilmesi talebinde bulunarak, "Bu dava, ancak bu davayı kotaranlar içeri girdiği zaman sonuçlanacaktır. Heyetinizden bu davanın düzmece bir dava olduğunu ilan ederek, davayı kotaranlar hakkında suç duyurusunda bulunmanızı arz ve talep ederim" diye konuştu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Diken, "Mahkemeler cesaretini Türk milletinden ve yasalardan alır. Başka hiç bir yerden almaz" diyerek, duruşmayı yarına ertelediğini bildirdi.


(BB)