İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 61'i tutuklu 256 sanıklı Ergenekon Davası'nın 184. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Albay Dursun Çiçek, CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İbrahim Şahin, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Danıştay Saldırısı dosyası sanığı Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 46 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 12 tutuklu sanık ile duruşmalardan men cezası verilen tutuklu sanıklar Hikmet Çiçek, Osman Yıldırım, Mehmet Zekeriya Öztürk duruşmaya katılmadı. Duruşmada, Odatv Davası'nın tutuklu bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de hazır bulundu.


SANIK HASAN ATİLLA UĞUR SORU SORDU


Duruşmada bir dönem Akşam Gazetesi'nin Ankara Temsilciliğini yapan gazeteci Nuray Başaran tanık sıfatıyla dinlenilmesine devam edildi. Tanık Başaran davanın tutuklu sanıklarından dönemin Jandarma İstihbarat Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün kendisini takip ettirdiğini tekrarladı. Tanık Başaran'a, sanık Hasan Atilla Uğur sorular sordu. Sanık Uğur, "Savcılıkta ifadeniz alınırken size fotoğraf gösterildi mi?" sorusuna Başaran, "Hayır bana fotoğraf gösterilmedi" dedi. Sorular üzerine tanık Başaran, "Savcılıkta ifadem alınırken, 'Doğruyu söyle her an tutuklanabilirsin' diye bir imada da bulunulmadı" dedi. Hasan Atilla Uğur'un "Genelkurmay'da haber elamanı mıydınız? sorusuna Başaran, "Hayır. Olsaydım heralde siz bilirdiniz" diye cevap verdi.


ERSÖZ İLE GÖRÜŞMELERİMİN ARDINDAN TAKİP OLAYI DA BİTTİ


2,5 ay takip edildiğini söyleyen tanık Başaran, "Ne zaman beni takip etmeye başladıklarını bilmiyorum" dedi. Takip edildiğini öğrendikten sonra Başbakanlığa gittiğini anlatan Başaran, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Nuray Ben bilmiyorum. Bir fikrim yok. Bir öğrenelim' dedi. Daha sonra Başbakan'ın danışmanı Mücahit Arslan 'Sizi jandarmanın takip ettiği sonucuna vardık' dedi" diye konuştu. Levent Ersöz'e giderek tanıştığını ve kendini anlattığını söyleyen tanık Başaran, "Levent Ersöz ile görüşmelerimin ardından takip olayı da bitti" diye cevap verdi. Duruşmaya öğle arası verildi.


"51 NO'LU DVD'NİN ASLI ADLİ EMANETTE"


Ergenekon Davası'nda sanıklarından tutuklu sanık emekli Albay Levent Göktaş'ın avukatlık bürosunda yapılan aralamarda ele geçirildiği iddia edilen 51 No'lu DVD'nin aslının adli emanette olduğu belirtildi. Genelkurmay Başkanlığı'ndan dosyaya gönderilen 51 No'lu DVD'nin ise Ergenekon soruşturması kapsamında savcılık tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na gönderilen kopya olduğu ifade edildi. Beşiktaş'ta bulunan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Ergenekon soruşturması kapsamında sanıklardan ele geçirildiği iddia edilen bazı belgeleri, askeri belge ve gizli belge olup olmadığının bildirilmesi için Genelkurmay Başkanlığı'na göndermişti. Aynı zamanda soruşturmayı yürüten savcılık bu kapsamda 51 No'lu DVD'nin bir kopyasının da Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na göndermişti. İnternet Andıcı Davası sanıklarından Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ise savunmasında 51 No'lu DVD'nin bir kopyasının Genelkurmay Başkanlığı'nda bulunabileceğini belirtmesi üzerine, mahkeme tekrar Genelkurmay Başkanlıığı'na yazı yazarak sanık Pekin'in sözünü ettiği DVD'nin aslının incelenmek üzere gönderilmesini istemişti.


GENELKURMAY SÖZ KONUSU DVD'Yİ KAPALI ZARF İÇİNDE MAHKEMEYE GÖNDERDİ


Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'ndan mahkemeye gelen yazıda, kurumlarındaki 51 No'lu DVD'nin, Ergenekon soruşturması sırasına savcılık tarafından kendilerine gönderilen kopya olduğu ifade edildi. Söz konusu DVD ise kapalı zarf içinde kurye ile mahkemeye gönderildi. Öte yandan DVD'nin aslının adli emanette kırık olduğu belirtilmişti.


(BB)