Erciyes Üniversitesi, Microsoft, BM Kalkınma programı, Habitat Kalkınma ve Yönetim Derneği, Aktif Gençlik Kulübü ve TOBB tarafından düzenlenen 'Bilişim ve Girişimcilik' semineri, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur’un da izlediği seminerin moderatörlüğünü yapan Habitat Kalkınma ve Yönetim Derneği Onursal Başkanı ve TOBB Girişimciler Kurulu üyesi Sezai Hazır, girişimcilik ve bilişimciliğin gelişmesi için Türkiye’de toplumsal algının değişmesi gerektiğini söyledi. Hazır şöyle konuştu:

"Bilimde kalkınmanız şart. Bir hocamız, 'Pastırma ve sucukla Türkiye kalkınamaz. Bilişim sektöründe kalkınmamız gerekiyor. Bilişimde kalkınmadan gelişmek mümkün değil'  demişti. Hiçbir üniversitede ya da toplantıda başarısız bir adamını konuşturmazlar. Böyle bir geleneğimiz yok. Çünkü hep başarıya endekslenilmiş. Halbuki en önemli deneyimlerden biri de, aslında başarısızlıkların nedenini anlamak, o konuda fikir sahip olmak."

TOPLUMSAL ALGININ DEĞİŞMESİ LAZIM

Türkiye’de girişimcilikle ilgili toplumsal algının değişmesi gerektiğini vurguayan Sezai Hazır konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İcat çıkarma. Çocuğumuza, kardeşimize onu söyledik. 'Eski köye yeni adet getirme.' 'Elinin hamuruyla erkek işine karışma.' Hatta, ata sözü olmadığı halde atasözüymüş gibi kullanmaya devam ediyoruz. Çocuklarımıza 'Okulunu bitir başka bir şeye karışma' dedik hep. Oysa biz öğrencilere, 'eğer bir fikrin varsa, yatırım varsa 1 yıl kaybetmekten korkma' diyoruz. Çünkü, üniversiteyi bitirince hemen kırmızı halı serilip iş ortamı yaratılmıyor."

GİRİŞİMCİLİK SADECE TİCARİ DEĞİL

Kendisinin ticari değil sosyal girişimci olduğunu belirten ve bu kavramın ülkemizde yeni yeni tanınmaya başladığını kaydeden Hazır, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ben sosyal girişimciyim. Bu kavram, Türkiye’de yeni yeni gelişmeye başlıyor, üniversiteler artık ders olarak koymaya başladı. Çünkü güçlü ekonominin yanında kaliteli demokrasiye de ihtiyacımız var. Ekonominiz çok güçlü olabilir ama, o derece insan potansiyeliniz yoksa çok fazla birşey ifade etmez. Gençler bize 'Ne yapabiliriz? Okul parasını zor buluyoruz. Sen bizden hayat kurmamızı, girişimci olmamızı istiyorsun' diyor. Oysa, zaten sıkıntının olmadığı yerde girişimci çıkmaz. Riskin olduğu yerde girişim çıkar. Çünkü girişimci fark yaratan adam demek zaten. Bütün olumsuzluklar içinde ışıldayan kişidir girişimci."



DÖ(OE/COŞ)