Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bombalı saldırıda ölenlerin sayısının bu sabah 12 yaşındaki Sena Büyükkonuk'un yaşamını yitirmesiyle 9'a yükseldiğini, 69 yaralıdan çoğunu taburcu olduğunu, halen hastanede 4'ü ağır 17 yaralının tedavi gördüğünü açıkladı.

Bomba yüklü otombilin infilak ettiği Korutürk Caddesi'nde bu sabah inceleme yapan Beşir Atalay, daha sonra Gaziantep Valiliği'nde bir değerlendirme toplantısı yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CHP'li milletvekilleri ve Gaziantep Valisi Erdal Ata'nın da eşlik ettiği Başbakan Yardımcısı Atalay, Şehitkamil Devlet Hastanesi'nde tedavi gören 12 yaşındaki Sena Büyükkonuk'un da doktorların çabasına karşı hayatını kaybettiğini söyledi. Saldırıda 69 kişinin yaralandığını, bunların bazılarının ayakta tedavi edildiğini bazılarının kısa süreli tedavilerinin ardından taburcu edildiğini belirten Beşir Atalay, şu anda hastanelerde 17 yaralının bulunduğu bunlardan 4'ünün yoğun bakımda olduğunu anlattı. Diğer yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığını ifade eden Atalay, şöyle dedi:

"Patlama, mübarek Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde hayatın yoğun olduğu bir caddede meydana geliyor. Yakında Şehitkamil ilçemizin Emniyet Müdürlüğü binası var. 30 metre mesafede. Emniyet Müdürlüğü'nün alt katı polis merkezi üst katı da polislerimizin lojmanı. Değerlendirmemiz hedef Emniyet Müdürlüğü. Araçlarıyla bayramlaşmaya giden vatandaşlarınız burada hayatlarını kaybediyor ve yaralanıyor. Hayatını kaybeden vatandaşlarımız 1'i kadın 4'ü çocuk. 1.5 yaşında, 4 yaşında, 11 yaşında ve 12 yaşında. Biri amcasının elinden tutmuş bankamatiğe gitmiş, amcası oradan para çekecek, orada hayatını kaybediyor. Bir arkadaşımız eşini çocuğunu alıp oradan geçiyor. Cezaevinde çalışan servis aracımız orada kısa süreli duruş yapıyor patlama oluyor. Ayrıntıyı niye veriyorum. Terörün yüzü bu, zerre kadar insani öz taşımayanların eylemleri daha iyi anlaşılsın diye. Sivil vatandaşlarımız, kadınlarımız, çocuklarımız. Mübarek bayram günü bomba yüklü aracın şehrin ana merkezinde infilak ettirilmesi bu olaya sebebiyet veriyor."

Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da olayın olduğu andan itibaren konuyu yakından takip ettiğini, birlikte değerlendirmeler yaptıklarını söyledi. Ölenlerin yarın toprağa verileceğini ve Gaziantep'te yarın düzenlenecek törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağını söyledi.

ÇEKİCİ İLE GETİRİLMİŞ

Bomba yüklü otomobilin patlamadan 4 dakika önce çekici ile olay yerine indirildiğinin saptandığını belirten Atalay, "Çalıntı araç, içinde güçlendirilmiş bomba yüklü. Gaziantep'e giriş yapıyor, çekici ile getiriliyor. Ve patlamadan 4 dakika önce olay yerine getirilip çekiciden indiriliyor. Çekici biliniyor, plakaları, şoförü biliniyor. Aracın nereden çalındığı nerelere gittiği biliniyor. Şoför gözaltında değil ama bilgisine başvuruluyor. Çekici şoförü birçok şeyi anlattı. Arabanın çalındığı andan itibaren nerede hangi şehirlere gittiği konusunda bilgiler var. Detay şu anda vermeyeceğiz" diye konuştu.

İTİDAL ÇAĞRISI

Saldırının Türkiye hem de Gaziantep açısından değerlendirdiğini belirten Atalay, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Büyüyen ve güçlenen bir Türkiye var, bundan rahatsız olan unsurlar var. Türkiye'nin yaşadığı bir terör olayı var. Bununla mücadele sürecek. Terör vatandaşa korku vermek istiyor terörize etmek istiyor. Çok duyarlı olan Gaziantepli vatandaşlarımızı itidalli ve sabırlı olmaya davet ediyorum. Terörün isteği kargaşa oluşturmak vatandaşlar arasında çatışma geliştirmek, tabii kendi reklamını böyle yapıyor. Basınımızı daha hassas olmaya davet ediyorum. Basınımızla bu tür olayları tüm boyutlarıyla paylaşıyoruz. Valimiz bilgilendiriyor. Gereksiz bilgiler ortada dolaşıyor. Bu tür bilgilere değer vermeyelim. Gaziantep; ülkemizin gözbebeği şehirlerimizden biri, güçlü bir şehrimiz. Bugüne kadar terörü prim vermemiştir. Bölge illeri içinde teröre hiç pirim vermemiş, terör örgütleri kendi faaliyetleri içine asla çekememişlerdir. Terör örgütünün emellerine asla burada hizmet etmeyelim. İtidal içinde karşılayalım, duygularımız güçlüdür. Üzüntülerimizi tepkilerimizi yaşayacağız ama ağır başlılıkla. Bu kardeşliği birliği, bütünlüğü bozmaya kimsenin gücü yetmez. Türkiye güçleniyor bu olayların bir sebebi de bu."