Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü'nde görevli uzmanların olay yerinde karşılaştıkları en küçük ayrıntıları değerlendirerek, olayların aydınlatılmasında önemli bir görev üstlendiklerini kaydeden Süleyman Oğuz, "Ekiplerimiz şüphelilerin suç mahalline bıraktıkları bulgular üzerine yoğunlaşarak, elde ettikleri bulguları titizlikle ve usulüne uygun olarak paketlemekte, suç işleyen ya da olay yerinde bulunan bir kimsenin mutlaka kendisine ait bir şeyi bırakacağı varsayımıyla hareket ederek bazen bir ayakkabı izinden, bazen bir alet izinden, bazen bir sigara izmaritinden, bazen bir kürdandan, bazen fıstık kabuklarından veya giysi parçalarından rahatlıkla sonuca ulaşabilmektedir" dedi.

KÜRDAN VE FISTIK KABUĞUNDAN ŞÜPHELİYE ULAŞILDI

Emniyet Müdürü Oğuz, delilden suçluya ulaşılan olaylardan bazılarını ise şöyle anlattı:

"10 Aralık 2011'de Vatan Mahallesi'nde meydana gelen oto hırsızlığı şüphelileri, otomobilin içinde yedikleri Antep fıstığı kabuklarının üzerinde kalan tükürüklerden elde edilen DNA'lar ile bulundu. 7 Mart 2012'de ise Güneykent Mahallesi Üniversite Bulvarı'nda meydana gelen ateşli silahla yaralama olayının şüphelisi, otomobilin sol ön koltuğundaki bir kürdandan elde edilen epitel hücreden yola çıkılarak yakalanıp, adalete teslim edildi. 3 Nisan 2012'de Selahattin Eyyübi Mahallesi'ndeki çalıntı otonun hırsızlık şüphelisi, otomobilin yanındaki bir eldivene bulaşan terden elde edilen DNA sayesinde ele geçirildi. 2 Şubat 2012'de Mücahitler Mahallesi'nde tren raylarında öldürülmüş olarak bulunan genç kızın tırnakları dikkatli bir şekilde kesilerek, tırnaklar arasında kalan doku parçaları sayesinde sabıkalı katili yakalandı. 25 Nisan 2012'de de İncilipınar Mahallesi'nde ev hırsızlığı olayının zanlısı ikamet kapısının açılması sırasında bırakılan alet izi ile şüpheliden alınan tornavidanın eşleştirilmesi sonucu olay faili meçhul olmaktan çıktı."

VÜCUT İZİ GELİŞTİRME LABORATUVARI

Emniyet müdürü Oğuz, ayrıca Vücut İzi Geliştirme Laboratuvarı'nda olay yerlerinden elde edilen parmak izi ve avuç izlerinin AFİS (Automatic Finger Print İdantified System) ortamında dijital olarak sorgulanması sonucu 6 ayda 170 olayın aydınlatıldığını kaydederek şu bilgiyi verdi:

"Oğuzeli İlçesi Oğuzlar Caddesi'nde ateşli silahlarla 3 kişinin öldürülmesi olayının failleri olay yerinden elde edilen parmak izleriyle yakalandı. Karataş Mahallesi'nde para kurye aracının yağma edilmesi olayının şüphelileri, olay yerindeki bir çöp kutusuna atılan boş su şişesi üzerindeki parmak izleriyle ele geçirildi. Çocuk Hastanesi'nden bebek kaçıran zanlı odadaki bir pencere kolunda bıraktığı parmak iziyle kısa sürede yakalandı. Vatan Mahallesi'nde Abdullah Öcalan posterinin asılması olayına karışanlar, pankart üzerindeki parmak izleri sayesinde bulundu."



AK(BY/SS)