Özel bir uçakla bugün saat 15.20’de New York’tan İstanbul’a gelen Ahmet Davutoğlu’na öğrenciler çiçek verdi ve boynuna Filistin atkısı taktılar. Kapı önünde öğrencilerle konuşan Davutoğlu, BM’deki oylama sonucu yaşadıklarının hayatının en mutlu anı olduğunu söyledi. Davutoğlu gazetecilere Gazze halkının Başbakan Erdoğan’ı da hasretle beklediklerini ancak gidiş tarihinin belli olmadığını belirtti.

ABD BİZİ ÜZMÜŞTÜR

Ahmet Davutoğlu uçaktan indikten sonra önce bir basın toplantısı yaptı ve toplantıda oylamada hayır diyen ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu sonucun barış sürecini olumsuz etkileyecek şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine “ ABD bizi üzmüştür” diyerek şunları söyledi:

“ Maalesef ABD gerek kabul sonrası yaptığı açıklamada gerekse de daha önce ve daha sonra yapılan açıklamalarda, tabi kullandığı oyla bu kararın karşısında yer aldı. Doğrusu ABD gibi küresel bir gücün uluslar arası bir toplumun vicdanının, ki bu BM Genel Kurulunun vicdanını temsil eder, Güvenlik Konseyi operasyonu olarak önemlidir ama bu 15 üyeden oluşur. Kararları da 5 daimi üyenin denetimindedir. Veto yetkisiyle. Ama BM Genel Kurulunda alınan kararlar daha az operasyonel gibi görünmekle birlikte uluslar arası toplumu daha çok temsil eden kararlardır. Böyle bir kararda çok küçük bir azınlığın içinde yer alması bizi üzmüştür. ABD’nin 9 üye ile 138 üyenin karşısında yer alması her şeyden önce doğrusu ABD yetkililerinin düşünmesi gereken bir husustur. ABD bizim müttefikimizdir. Her konuyu kendileriyle açık bir şekilde istişare ederiz. Bu konudaki tutumumuz kendileri tarafından bilinir. Bundan sonra da Ortadoğu barış süreci hususunda tutumuzu kendileriyle şimdiye kadar olduğu gibi açık bir şekilde temaslarımız devam edecektir. Gazze ateşkesi sırasında da bu temaslarımız oldu. Ümit ederiz ki ABD yeni durumu değerlendirir. Küresel bir güç olarak uluslar arası düzene ve Ortadoğu’daki barışa en fazla katkı yapabilecek bir ülke olarak burada adaletin, uluslar arası vicdanın yanında yer alarak bundan sonraki barış sürecinin daha ileri aşamalara gelmesine öncülük eder. Bizim beklentimiz budur. Bu tablonun doğru değerlendirilmesini ümit ediyorum.”

FİLİSTİN ARTIK BİR DEVLETTİR.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu karar sonrası Filistin’in artık bir Devlet olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“ BM Genel Kurulu’nda tarihi bir oturuma katıldık. Filistin Devleti bu oylama sonucunda BM’e ‘ Devlet ‘ olarak katıldı. Bu tarihi karar nedeniyle Filistin halkını tebrik ediyorum. Bu karar uluslar arası toplumun, uluslar arası vicdanın Filistin halkının yanında olduğunu göstermiştir.

Türkiye olarak süreç içinde tüm girişimlerde bulunduk. Tek tek tüm ülkelerle temasa geçtik. Büyükelçilerimiz bu konuda büyük çalışma yaptık. Daha sonra Filistin tarafıyla da bu koordinasyonu yürüttük. Saldırıların sürdürüldüğü günlerde de Filistinli taraflarla Mısır’da bir araya gelip görüştük. Daha sonra Dışişleri Bakanlarıyla görüşmelerde bulunduk. Başbakanımız ve benim tarafından tereddüt eden ülkelerle temasa geçtik. Son olarak artık İspanya’dan New York’a geçtik. New York’a iner inmez Sayın Abbas ile görüşme yaptık. Açıkçası bu oy oranı beklentimiz içersindeydi. Bunun sonucunda 138 oyla kabul oldu. Burada iki husus önemlidir, Filistin artık bir devlettir. Biz zaten devlet olarak kabul ediyorduk ama BM’de ki statüsü Filistin Yönetimi şeklinde, sivil toplumla siyasi taraf olması konusunda bir yerdeydi. Artık bu kararla Filistin Devlettir. Bu kararı geçersiz olarak gösteren veya bu kararın barış sürecini olumsuz olarak etkiliyeceği şeklinde gösterenler bir kez daha düşünmelidirler. Bundan sonra yapılması gereken masaya artık iki ayrı devlet olarak oturmaktır.

İkincisi bu tarihi adım 138 oy gibi tarihi bir oyla kabul edilmiştir.

Bu karanda sonra oradaki misyonumuzda bir resepsiyon verdik. Bu ilk resepsiyona Devlet Başkanı sıfatıyla Sayın Abbas katıldı. Sayın Abbas oylama sonrası Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızla birer telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve teşekkür etti.”

28 KASIM İLE 30 KASIM ARTIK FARKLI

Dışişleri Bakın Davutoğlu bir gazetecinin oylama sonrası İsrail’in yaptığı açıklamalar için ise şöyle konuştu:

“ BM Prosedürlerini bilenler 28 Kasım ile 30 Kasım’ın artık farklı olduğunu bilirler. İsrail’in bu gerçeği kabul etmesi lazım. İsrail yetkililerin bir an soğukkanlı bir şekilde düşünüp 138 ülke niçin bizim karşımızda net olarak bir tutum içinde, 41 ülke neden bize oy vermedi de çekimser kaldı. Bu soruları sormaları lazım. Filistin halkının üzerinde bu zulüm ve baskı devam ederken barıştan bahsetmek mümkün değildir. 65 yıldır Filistin halkına verilen hiçbir söz yerine getirilmemiştir. Filistin halkı için değişen bir yok demekle, dün yaptığımız gibi yarın da zulme devam edeceğiz demek istiyorlarsa bunu açıkça söylesinler. O zaman biz de dün olduğu gibi yarın da İsrail’in bu tutumuna karşı tavrımıza devam edeceğiz. Ama İsrail yönetimi barış istiyorsa her şeyden önce bu yeni durumu değerlendirir ve bu duruma göre daha barışçıl bir tutum takınır. Oslo süreci başladığında 200 bin yerleşimci vardı. Şimdi 500 bini geçti.”

FK (FOTOĞRAF)