Dava konusu olay iki yıl önce yenen yemeğin basına yansıması sonucu meydana geldi. İddiaya göre Ersu Hızır, bir gazeteci ile restoranda yemek yemiş, gazecinin yemekte konuşulanları yazmasıyla ortalık karışmıştı. Bu yemeğin ardından Ersu Hızır, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun talimatıyla, 6 Eyül 2010’da görevden alınmıştı. Ersu Hızır, eski görevine dönmek için 2'nci İdare Mahkemesi’nde açtığı davayı kazanmış, ama aynı makamına dönememişti. Bunun üzerine Sait Ersu Hızır, avukatları aracılığıyla, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na karşı, söz konusu idari işlem nedeniyle hem maddi, hem de manevi anlamda zarara uğradığı gerekçesiyle Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 100 bin lira manevi tazminat istemiyle dava açtı. Ersu Hızır, avukatları aracılığıyla mahkemeye verdiği dava dilekçesinde, süreç içerisinde manevi şiddete maruz kaldığını önü sürdü. Hızır’ın avukatları dilekçelerinde şu iddialara yer verdi:

"Müvekkilimiz, üst düzey yöneticisiyken, masa başında herhangi bir memurun yapabileciği niteliksiz bir göreve getirildi. Makam odası boşaltıldı. Görevine yakışmayan bir başka odaya taşınması istendi. Biranda, vasıfısız bir belediye çalışanı haline geldi. Bunlar yetmezmiş gibi Aziz Kocaoğlu, Belediye Meclis Salonunda, medya önünde yaptığı konuşmada doğrudan müvekkilimizi hedef almıştır. Müvekkilimiz kamuoyu önünde küçük düşürülmüş, onuru ile oynanmış ve gururu kırılmıştır. Tüm bu gelişmelerden dolayı psikolojik olarak etkilenen müvekkilim fizyolojisi de dayanmamış ve çeşitli sağlık proplemleri yaşamıştır. Aynı zamanda anjiyo yapılmış, mide kanaması da geçirmiştir. Hem Aziz Kocaoğlu’nun şahsi husumet güderek, hukuka aykırı şekilde tesis ettiği işlem nedeniyle makamından olmuş, hem de söz konusu idari işleme ilişkin basın yayın organlarında haberlerle yaşadığı acı ve uğradığı manevi zarar katlanarak artmıştır. Davalı başkan Aziz Kocaoğlu, müvekkilin çalışmalarına gereken itibar ve değeri vermediği gibi, asılsız bir habere istinaden müvekkilimizi görevden uzaklaştırma yolunu tercih etmiştir. Müvekkilimizin yaşadığı tüm bu sıkıntılar ve uğradığı telafisi mümkün olmayan manevi zararlar nedeniyle, 100 bin lira tazminat davasını açma zorunluluğu olmuştur.”

Aziz Kocaoğlu’na henüz tebligat gitmediği için davaya cevap dilekçesi vermediği belirtildi. Eski Genel Sekreter Yardımcısı Ferda Eser de, kendisine “Mobbing” uyguladığı gerekçesiyle Aziz Kocaoğlu’na karşı 250 bin liralık tazminat davası açmıştı. Bu dava henüz sonuçlanmadı.

Kocaoğlu, Hızır ve Eser, Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyon sonrası açılan davada sanık olarak yargılanıyor.