BAKANLIK MÜDAHİL OLDU


İstanbul 29. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına tutuksuz sanık Muhittin Özücoşkun, Gülay Yaşar'ın babası Duran Yaşar ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada tanık olarak dinlenen Özcoşkun'un annesi Hatice Sağdıç, "Oğlum ve Gülay'ın evli kaldıkları süre içinde aralarında herhangi bir hakaret veya tehdit olayına şahit olmadım" dedi.


Duruşmada tanıkların dinlenilmesinin ardından mahkeme, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Muhittin Özücoşkun'un Gülay Yaşar'ı öldürdüğü iddiaları üzerine açılan ancak takipsizlik kararı verilen soruşturma dosyasının istenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın davaya müdahillik talebini suçtan doğrudan zarar görme ihtimalini gerekçe göstererek kabul etti. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.


DAVA ÖNCESİ EYLEM


Bu arada duruşma öncesinde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da adliye önünde açıklama yaptı. Eyleme ünlü oyuncu Nur Sürer de destek verdi. Eylemde, "Adalet Biziz Susmayacağız", " Kadın Cinayetlerini Durduracağız" ve "Yaşam Hakkımızı İstiyoruz" sloganları atıldı. Grup adına yapılan açıklamada ise, "Adaletin sesini susturmamak için buradayız ve bu davanın gerçekleri açıklamasını istiyoruz" denildi.


UYDURUK MAHKEME İDDİASI


Eyleme destek veren Nur Sürer, intihar etmek isteyen bir insanın normal yaşamına devam etmeyeceğini ve tehdit aldığı için savcılığa şikayette bulunmayacağını belirterek, "Bu, Gülay Yaşar'ın yaşamak için nasıl çırpındığını gösterir. Ben, Gülay Yaşar'ın cinayete kurban gittiğini, o anlamda burada uyduruk bir mahkeme görüldüğünü düşünüyorum" dedi.


Kürtaj tartışmalarına ilişkin olarak da Sürer, "Bunun temel insan haklarına aykırı olduğunu düşünüyorum. Bir çocuğu doğurup doğurmamak sadece kadının verebileceği bir karar. Kadının kendi bedeniyle ilgili karar verme hakkı kadına aittir. Bu yasa çıkarsa eğer hekimler de kürtaj yapmayacak ve bu olaylar yer altına inecek. Daha önceki yıllarda olduğu gibi kadın ölümleriyle karşı karşıya gelebiliriz. Sağduyulu bir karar vermeleri gerektiğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.


OLAYIN GEÇMİŞİ


28 yaşındaki Gülay Yaşar'ın, boşandığı eski eşi Muhittin Özücoşkun'un evinin penceresinden atlayarak intihar ettiği öne sürülmüştü. Can güvenliğinden kaygı duyan Gülay Yaşar, eski eşini tehdit ve hakaret ettiği iddiasıyla 17 Temmuz 2011 günü Etiler Şehit Naci Soydan Merkez Amirliği'nde şikayette bulunmuş ve korunma talep etmişti. Gülay Yaşar'ın ölümünden 11 gün sonra, 8 Eylül 2011 günü Etiler Şehit Naci Soydan Merkez Amirliği'nin bağlı olduğu Beşiktaş Emniyet Müdürlüğü genç kadının korunma talebini Sultanahmet Adliyesi'ne göndermişti. Yaşar'ın babası Duran Yaşar ise kızının cinayete kurban gittiği iddiasında bulunmuş ancak soruşturmayı yürüten Savcı Faruk Erşan Yılmaz, Gülay Yaşar'ın kendi iradesiyle intihar ettiğini ve üçüncü kişilere yüklenebilecek kusur bulunmadığı gerekçesiyle dosyaya takipsizlik kararı vermişti. Gülay Yaşar'ın ölmeden önce kocasını kendisine hakaret ve tehdit ettiği iddiasıyla şikayet etmiş onun ölümünden sonra açılan davaya ise Yaşar'ın ailesi müdahil olmuştu.


CT (MK) (FOTOĞRAF)