"HURŞİT TOLON'U TANIYORUM"


Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, davanın tutuklu sanıklarından emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un savunma tanığı olarak gösterdiği İsmet Tuncer'in dinleneceğini belirtti. Mahkeme Başkanı Özese, "Hurşit Tolon'u tanıyor musunuz, Semih Tufan Gülaltay ve Tolon görüşme yaptı mı?" diye sordu. Tolon'u tanıdığını söyleyen tanık Tuncer, "2004 yılı ortalarında Başbakanlık eski müşteşarlarından Yaşar Yazıcıoğlu ile biraraya gerek sohbetler yapıyorduk. Yazıcıoğlu'un daveti üzerine yapılan sohbetlere Hurşit Tolon da katılıyordu. Tolon ile Yazıcıoğlu'nun bürosunda tanıştım. Devlet tecrübesi olduğu için Tolon'dan fikir alışverişi yapıyorduk" dedi.


"GÜLALTAY İLE BİR KEZ TESADÜFEN GÖRÜŞTÜK"


Tanık Tuncer, "Sohbetlerimizde 'Acaba bir siyasi parti kurabilir miyiz?' diye konuşuyorduk. Tolon da, 'Ben siyaseti bilmem. Eğer birşey olursa ben er olarak hazırım' diyordu. Yazıcıoğlu bu dönemde 160 konferansa gitti. Yazıcıoğlu'nun 5-6 konferansına Tolon da dinleyici olarak katıldı. Ben de 18'e yakın konferansa dinleyici olarak katıldım. Bu süreçte Tolon ile birbirimiz daha net tanıdık. Karadenizli iş adamalarıyla birlikte bir konferastan dönerken yemek yedik. Alaattin Bayraktar ve Mustafa Ateşoğlu 'Siyasi parti kurma çalışması içinde olan bir grup var. Tanışmak istiyorlar' dedi. Ankara'ya gideceğimiz için geç kalmaz mıyız? diye sorduk. 'Yolumuzun üzerine uğrarayıp dinleyelim' dediler. Anadolu yakasında gayet lüks 3 katlı bir bir binaya gittik. İsimini takdim ederken kişinin Semih Tufan Gülaltay olduğunu öğrendik. Çevresindekiler 'Genel Başkan' diye hitap ediyordu. Yazıcıoğlu, siyasi parti oluşturmak istediğimizi 10 dakikada özetledi. Konuşmasının sonuda da Yazıcıoğlu 'Beraber çalışamayız' dedi. Gülaltay da, 'Doğru diyorsunuz efendim. Bizimle olmaz işiniz rastgelsin' dedi. O günkü görüşmemiz tesadüfen gelişmiş bir görüşmedir. Bir daha da Gülaltay ile görüşmedik" dedi.


"BİZ BİR GRUPLA GÖRÜŞECEĞİMİZİ SANIYORDUK"


Duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, "Akın Birdal suikastinden hüküm giyen Semih Tufan Gülaltay ile görüşülmüş. Siz de bu görüşmeye şahit olmuşsunuz. Kimin ayağına gidiyoruz demediniz mi, Araştırma yapmadınız mı?' diye sorması üzerin tanık Tuncer şunları söyledi:

"Görüşmenin ardından minübüste giderken Tolon Bey ya da Yaşar Bey, 'Bu kimdi, kimle görüştük' diye sordu. Mustafa da  'Akın Birdal'ın öldürülmesine azmettiren' deyince, anımsadım. O zaman daha net anladık. Biz bir grubun ayağına gittiğimizi, grupla görüşeceğimizi sanıyorduk. Semih Tufan Gülaltay diye biri kendini başkan ilan etmiş. Geldik 'olmaz' dedik ve ayrıldık" ifadelerini kullandı. Tanık Tuncer, davanın tutuksuz sanıklarından Tolon'un çeşitli platformlarda ara sıra konuşmalar yaptığını ve siyasi parti için taban genişletmeye çalıştıklarını söyledi. Duruşmaya öğle arası verildi.


(BB)