Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplu açılış töreninin ardından Dedeman Otel'de düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği GAP Bölge Toplantısı'na katıldı. Otel girişinde vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan Erdoğan, iktidar olarak 10 yıldır sürekli olarak tarıma destek verdiklerini ifade etti. 10 yılda çiftçiye 15 milyar prim desteği, hayvancılık sektörüne ise 9,5 milyar destek sağladıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, GAP Eylem Planı ile en büyük bölgesel proje olan GAP'a önemli katkılar verdiklerini ifade etti. GAP Eylem Planı'nın devreye girmesiyle bölgeden yapılan ihracatın 10 kat artışla 7 milyar dolara ulaştığını, yüzde 17 olan işsizliğin ise yüzde 11,7'ye gerilediğini söyleyen Başbakan Erdoğan, bölgede 370 bin hektar olan sulanabilir araziyi 1 milyon hektara yükseltmeyi hedeflediklerini, aynı zamanda tuzlulaşma sorunun çözümü için de projeler yürüttüklerini kaydetti.

Kente gelişi sırasında konvoyu durduran bir grup çiftçinin sulama birliklerine yönelik şikayetlerde bulunduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

"Bana GAP Havaalanı'ndan şehre gelirken çiftçilerimiz tarafından sulama birlikleriyle ilgili şikayetler iletildi. Sulama birlikleri tarafından kendilerinden yüksek paralar tahsil edildiğini söylediler. Cazibeyle su kullananların ucuz ama terfi sistemleriyle kullananların daha fazla para ödediklerini aradaki farkların fazla olduğunu söyleniyor. Sulamada enerji sarfının paraları ödenmiyor. Enerjiyi kullan ama parayı ödeme, böyle bir mantık var. Bu konularla ilgili sulama birliklerini daha önce kabul ettim ve onlarla konuştum; ödeme kolaylığı getirip faizleri affettik. Ama maalesef sözler tutulmadı ve bu paralar ödenmedi. Unutmayın, bu ülke hepimizin ve bu ülke hep beraber bizim ayağa kaldıracağımız ülke. Bu ülke ayağa kalkınca mutluluk ve huzuru hep beraber yaşarız, çökersek hep beraber çökeriz, bedelini hep birlikte öderiz. Buna fırsat vermemeliyiz. Sulama birliklerinin bu konudaki tasarrufunu bölgede yanlış yapıyorsa, onun üzerinden değerlendirecek değiliz, ama masaya yatırmaya mecburuz. Buradaki bakanlarımla da değerlendirdim ama Ankara'ya döndüğümde Orman ve Su İşleri bakanımla da değerlendireceğiz. Ondan sonra konuyla ilgili karar verip adımı atmamız lazım, Oturup adil şekilde karar verip çözeceğiz, bu sıkıntıyı gidermiş olacağız."



DHA(HK/AAA)