Burdur Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okulu öğrencisi Ahmet Cihat Küçükkaya, akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle motosikletini eskisi kadar çok kullanamayınca daha ucuz ve ekolojik yakıt üretimi konusunda çalışma yapmaya karar verdi. Burdur Şeker Fabrikası'ndan pancar atığı olan melas alan Elektrik Elektronik Bölümü 10'uncu Sınıf öğrencisi Ahmet Cihat Küçükkaya, sınıf arkadaşı Hüseyin Topçu ile birlikte yakıt üretimi için çeşitli deneyler yaptı. Küçükkaya ve Topçu, aylar süren çalışma sonucu 1 litre melastan 200 mililitre etil alkol elde etti. Öğrenciler bu yakıtla patlayıcı motorları çalıştırmayı başardı.

Proje hakkında bilgi veren Kimya Öğretmeni Binay Zeybek, öğrencilerini yakıt üretimi için Burdur Şeker Fabrikası'ndan çıkan pancar atığı melasa yönlendirdiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Melası mayalayarak damıttık ve sonuçta etil alkol elde ettik. Yakıt olarak kullanmak için çeşitli deneyler yaptık. Öğrencilerimiz patlar motorları sadece etil alkolle çalıştırmayı başardı. Ekolojik bir yakıt üretilmiş oldu. Yakıtın egzoz emisyon raporunu da aldık. Benzinle çalışan bir motordan çıkan karbondioksit miktarı 2.29 iken etil alkolle çalışan motordan 2.02 karbondioksit gazı çıktığı raporla ortaya çıktı. Projemiz çevre dostu. Türkiye için önemli bir gelişme."

MOTOSİKLETİ İÇİN YAKIT ÜRETTİ

Öğrenci Ahmet Cihat Küçükkaya da benzin fiyatlarının yüksek olması nedeniyle motosikletine binemediğini söyledi. Küçükkaya, "Buna bir çözüm aradım. Burdur Şeker Fabrikası'ndan pancar atığı olan melası alarak çeşitli deneyler yaptım. Bazı maddeleri melasa ekleyerek damıttım. Damıtma sonucunda etil alkol elde ettim. Etil alkolü biraz daha geliştirerek patlar motorları çalıştırmayı başardık. Amacımıza ulaştık" dedi.

HAMMADDE PANCAR

Öğrencilerin Türkiye'de bolca yetişen pancarın melasından patlar motorları çalıştırmayı başardığını belirten Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin ise hammaddesi pancar olan yakıtın seri olarak üretilmesi halinde Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayacağına inandığını kaydetti. Çetin, şunları söyledi:

"Yıllardır yapılan petrol aramalarına rağmen bulunan petrol, tüketimin yüzde 3'ünü karşılayabilmektedir. Pancarın bu şekilde kullanımı dışa bağımlılığımızı azaltabilecektir. Türkiye'nin önemli sorunlarının başında cari açık gelmektedir. Cari açığın yüksekliği, petrol fiyatlarının yüksekliği ve yurt dışına ödediğimiz döviz miktarının yüksekliğine bağlı. Yerli kaynaklardan petrole alternatif yakıt elde edilmesi ülkemiz ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacaktır."