Van'ın Erciş İlçesi'nden gelerek Emet'teki Anadolu Öğretmen Lisesi inşaatında çalışan işçilerden 2'si dün ilçe pazarında omuz atma yüzünden bir grup gençle tartıştı. İddialara göre işçiler karşı taraftan özür diledi, ancak gerginlik sürdü. Çalıştıkları yere dönen işçilerin arkasından bir grup genç geldi.

SÖYLENTİ İLÇEYİ KARIŞTIRDI

İşçilerin bölücü terör örgütü PKK'nın sözde bayrağını açtıkları söylentileri ilçe halkını galeyana getirdi. Kalabalık işçilerin eşyalarının bulunduğu çadırları yaktı. Polis ve jandarma işçilerin kaldığı özel idare binasının önünde önlem aldı. Kalabalığı buraya yaklaştırmadı.

Kalabalığına attığı taşlardan 4 er hafif yaralandı. Atılan taşlardan bazıları da Kütahya Valisi Kenan Çiftçi'nin bulunduğu polis otosunun yanına düştü.

16 İŞÇİ GECEYİ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NDE GEÇİRDİ

Gece yarısına doğru kalabalığın sakinleşmesinin ardından polis minibüslerine bildirilen 16 işçi Kütahya Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Yetkililer işçilerin geceyi Emniyet Müdürlüğü'nde geçirdiklerini sabah saatlerinde de memleketlerine gönderildiklerini bildirdi.

EMET GÜNE SAKİN BAŞLADI

Dün akşam saatlerinde başlayan ve gece geç saatlere kadar gerginliğin yaşandığı Emet İlçesi sabah saatlerinden itibaren güne sakin bir şekilde başladı. Vatandaşlar işçilerin 'PKK bayrağı açtı' yolundaki söylentileri gerçek sanıp tepki gösterdiklerini belirttiler.

Emet Kaymakamı Sefa Güler ile Emet Belediye Başkanı Ak Partili Mustafa Koca olaylarla ilgili basın mensuplarına açıklamada bulundular.

BELEDİYE BAŞKANI: BU OYUNLARI ENGELLEYECEĞİZ

Olayların pazar yerinde omuz atma meselesinden çıktığını belirten Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca, "Dün akşam elim bir olay yaşadık" dedi. Emet Anadolu Lisesi inşaatını yapan müteahhidin doğu kökenli elemanlarıyla Emet gençleri çarşıda gezerken bir omuz atma olayı yaşandığını belirten Başkan Koca, şunları söyledi:

"Olay gençler arasında kavgaya dönüşmüş. Kavga neticesinde de işçiler daha önce sağlık ocağı olarak kullanılan binaya sığınmışlar. Bu binayı aynı zamanda konaklamak için kullanıyorlardı. İşçilerin burada PKK bayrağı açtığı söylemleri üzerine Emetli gençler ve Emet halkı galeyana gelmiştir. Orada toplanmışlardır. Çünkü gerçekten Emet halkının milli duyguları manevi ve vatanseverliği ön plandadır. Bu duygularını istismar etmek isteyenler çıkmıştır. Toplandıktan sonra da Emet halkı ve gençleri sivil toplum kuruluşları sağduyulu olarak davranmıştır. Kütahya'dan gelen Emniyet güçleri takviyelerle valimizle birlikte olayları yatıştırdık. Olaylarda hiçbir vatandaşımız yaralanmamıştır. Sadece bu olayda işçilerin kaldığı binaya taş atmak isteyen ilçe sakinlerinin atmış olduğu taşlardan 4 askerimiz hafif şekilde yaralanmıştır. Emet insanı ve gençleri gerek polisimize gerek ise askerimize saygılı şekilde davranmıştır. İlçe sakinleriyle emniyet güçleri arasında kesinlikle bir sertleşme söz konusu değildir ve olmamıştır. Olay doğu kökenli vatandaşlarımız ile Emetli vatandaşlar arasında olmuştur. Bundan sonra bu tür oyunların olmasını engelleyeceğiz. Emetliler de bu tür oyunlara gelmeyecektir. Bir PKK bayrağı asılmasına ne Emetliler ne de emniyet güçleri müsaade etmeyecektir. Olay münferit bir olaydır ve Emet tarihinde böyle bir olay olmamıştır. Kütahya ve ilçeleri arasında en az adli olayın yaşandığı ilçedir. Bu işçilerin ilçemizden güvenli bir şekilde emniyet güçleriyle çıkışı sağlandı. Bu saatten sonra bu olayı bu dereceye getiren provokatörlerin adli yargılama süreci başlayacaktır. Bundan sonraki kararı adli makamlar verecektir."

KAYMAKAM GÜLER: PKK BAYRAĞI'NIN ASILDIĞINI GÖREN YOK

Emet İlçe Kaymakamı Sefa Güler de başlangıçta olayı gençler arasında omuz atma meselesi diye fazla önemsemediklerini söyledi. Olayların başka yöne çekildiğini kaydeden kaymakam Göler şöyle konuştu:

"İlçemizde meydana gelen olay nedeniyle çok üzgünüz küçücük bir olaydan büyük bir hadise çıktı. Olayın başlangıcında iki taraftaki gençlerin birbirine omuz atmasından kaynaklanıyor. Normalde çok küçük bir olay olduğu için başlangıçta önemsemedik ama olay başka boyutlara çekilmeye çalışıldı. Emetlilerin ifade ettikleri bayrak açılma olayı yapmış olduğumuz incelemeler sonucunda böyle bir bulguya rastlanılmadı. İşçilerin konaklamak için kullandıkları eski sağlık ocağında incelemelerimiz sürüyor. İşçilerin üzerinden PKK bayrağı ve vatandaşların iddia ettiği gibi poşu tabir edilen bez çıkmadı. İşçilerin var olduğu iddia edilen bayrağı yakmış olabilirler düşüncesiyle de yapılan incelemede bina içinde yanmış bez parçası veya küle rastlanmadı. Şu ana kadar böyle bir bayrağın asıldığını da gören yok. MOBESE kayıtları inceleniyor. Burada bulunan 16 işçimizi güvenli bir şekilde Kütahya'ya sevk edildi. Bu işçiler ilçemize gelmeden iki hafta önce GBT'sine baktırdık ve arkadaşların sicillerinden herhangi bir suç kaydı çıkmadı. İlçemize çalışmaya gelen işçiler Van merkez ve Erciş'ten gelen depremzede vatandaşlardır. Deprem sonrası gelen bu arkadaşların buradaki amaçları sadece çalışmaktı başka bir amaçları yoktu. Başka bir amaçları olsaydı bizim ilçemize gelmezlerdi. Doğuyla buranın arası bin kilometreden fazladır. Olayların sonrasında şikayetçi olan sadece iki kişi. Bunlar da olaya karışan Emetli yaşları 12-15 olan iki kişidir. Şikayetçi olacaklar toplamda 5 kişi ama olay sonrası köylerine giden 3 kişi henüz gelip şikayetçi olmamıştır."

İLÇE SAKİNLERİ PKK'YA TEPKİLİ

Emet ilçe sakinleri doğudan çalışmak için gelen işçilerin PKK bayrağı açtığı söylentisi üzerine tepki gösterdiklerini söyledi. İlçe sakinlerin açıldığı ileri sürülen PKK bayrağı açıldığını gören çıkmadı.

Bazı ilçe sakinleri, terör örgütüne duyulan nefret nedeniyle, Doğulu işçilere de tepki gösterildiğini söyledi. Olayın Türklük- Kürt ayrışması olmadığını söyleyen baz ilçe sakinleri de "Olay PKK bayrağının açıldığı söylenince bu hale geldi. Daha önce de Doğulu işçiler geliyordu ve bir şey olmuyordu" diye konuştu.