Bahçe'de oturan 70 kişi, 2 Aralık 2011'de, elektrik faturalarına yansıtılan kayıp-kaçak elektrik bedelinin iptali için Bahçe Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurdu. Heyet, aboneleri haklı bularak kurumun aldığı bedelleri vatandaşlara geri vermesine karar verdi.

TEDAŞ'ın avukatı, Bahçe Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin kararının iptali için Bahçe Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Kurum avukatı söz konusu uygulamanın Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) kararı olduğunu ve tarifenin iptali için Danıştay'a başvurulması gerektiğini bildirdi. Dava dilekçesinde şöyle denildi:

"Kayıp ve kaçak bedeli mevzuat dahilinde müşterilere tahakkuk ettiriliyor. Yansıtılan bedel kaçak kullanımından kaynaklanmıyor. Elektrik sisteminde ortaya çıkan teknik ve teknik olmayan kayıplardır. Ayrıca, tüketici abone sözleşmesiyle EPDK'nın kararlarına ve mevzuata uygun davranmayı kabul ediyor."

Tüketici Mahkemesi sıfatıyla davaya bakan Bahçe Asliye Hukuk Mahkemesi, EPDK'nın aldığı kararın haklılığı ya da haksızlığı konusunda sadece Danıştay tarafından karar verilebileceğini belirterek, TEDAŞ'ın itirazını yerinde bulup Bahçe Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'nın karını iptal etti. Mahkeme ayrıca, dava giderinin de davalıdan yani vatandaşlardan alınarak davacıya verilmesine karar verdi.

Kararın ardından 51.81 liralık ödeme ihtarnamesi alarak şaşkına dönen abonelerden Hacı Ali Karagöz, "Hakkımızı ararken borçlu çıktık. Ben kaçak elektrik kullanmadığım halde kurum benden son faturada 8.31 lira kayıp-kaçak elektrik bedeli aldı. Yaptığım başvuru üzerine Tüketici Sorunları Hakem Heyeti beni haklı bularak bu paranın iadesine karar verdi. Ancak mahkeme ise kurumu haklı buldu. Bir de benden dava masrafı alarak toplam 51.81 lira istiyor. Benim gibi 70 tüketici de aynı şekilde borçlu çıkarıldı" diye tepki gösterdi.



ÖD(BY/CK)