Doğanata Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı 79 yaşındaki Necdet Doğanata, Kurban Bayramı'nın birinci günü eşi Ayla Doğanata ile birlikte ailesinin yıllar önce göç ettiği ata toprakları olan, Yunanistan'ın Midilli Adası'na gitti. Burada hem tatil yapan hem de aile büyüklerinin yaşadığı yerleri ziyaret eden Doğanata, bugün sabaha karşı kalp krizi geçirdi. Doğanata hastaneye kaldırılamadan hayatını kaybetti.

İki oğlu ve dört torunu bulunan Necdet Doğanata'nın ölüm haberi, yakınları ile eğitim camiası başta olmak üzere İzmir'de büyük üzüntü yarattı. Doğanata'nın cenazesinin Midilli'deki işlemlerin tamamlanmasının ardından deniz yoluyla Ayvalık'a oradan da İzmir'e getirilecek. Doğanata'nın ne zaman ve nerede toprağa verileceği, bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından kararlaştırılacak.

Doğanata Eğitim Kurumları arasında, İzmir Özel Fatih Koleji bünyesindeki anaokulu, ilköğretim okulu, fen lisesi, hazırlıklı Anadolu lisesi ve Anadolu lisesi ile İzmir Özel Fatih Dershanesi yer alıyor. Necdet Doğanata'nın mütevelli heyeti başkanlığını yaptığı İzmir Üniversitesi de kentteki vakıf üniversitelerinden biri olarak yüksek ögrenime katkı sunuyor.

NECDET DOĞANATA KİMDİR?

1933 yılında Bolu-Düzce'de doğan Necdet Doğanata, İstanbul Vefa Lisesi'ni bitirdi. 1957 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olarak İzmir'de 8 yıl avukatlık yaptı. 1965 yılında Almanya'da Heidelberg Hukuk Fakültesi'nde başladığı doktora çalışmasını yarım bırakarak İzmir Özel Fatih Koleji'nin İşletme Müdürlüğü göreviyle eğitim dünyasına girmiş oldu. Çalışırken, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde Felsefe ve Sosyal Bilimler dersleri için pedagojik formasyon aldı. Ardından İstanbul Fikirtepe Eğitim Enstitüsü'nde Almanca öğretmenliği okudu. Şehirlerarası yolculuklar yaparak uzun ve yoğun bir serüven sonucu, sosyoloji, mantık, psikoloji, felsefe, Almanca, Türkçe ve sosyal bilimler alanlarında çok branşlı öğretmen haline geldi. Baş muavinlik ve okul müdürlüğünün ardından yaş haddinden görevi bırakmak durumunda kalana kadar Genel Müdür olarak çalıştı.

Necdet Doğanata, 'Ülkemiz için en iyi yatırım, eğitime yapılan yatırımdır' düşüncesinden hareketle, anaokulundan üniversiteye kadar uzanan Doğanata Eğitim Kurumları'nı kurdu. İlk günden bu yana binlerce mezun veren Fatih Koleji, başarılarını arttırarak yoluna devam ediyor. Ege Bölgesi Özel Okullar Birliği'nin uzun yıllardır başkanlığını yürüten Doğanata, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Eğitim Sektör Meclis Başkanlığı'nı da yürütmekteydi. Necdet Doğanata'nın bir hayali de ilk ve orta öğretimdeki tecrübelerini yükseköğretim alanına taşımaktı. 'İzmir Üniversitesi'ni kurma hayalinden, karşısına çıkan zorluklara, engellere rağmen vazgeçmedi. 1995 yılında kurduğu Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı, 2007 yılında İzmir Üniversitesi'nin kuruluşunu gerçekleştirdi.

Eğitim alanında çalışmalarına Doğanata Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı olarak devam eden Necdet Doğanata, sanayi alanındaki çalışmalarına ise Karaburun'da levrek ve çipura üretimi yapan Pelmin Su Ürünleri, Manisa'da elektronik baskı devreleri üreten Delron Elektronik, İzmir'de bilişim alanında hizmet veren ISPRO İletişim Hizmetleri ve Doğanata İnşaat firmaları ile devam ediyordu.



TY(AÖ/CK)