Manisa’da Türkiye’nin şubat ayı ihracat rakamlarını açıklamasının ardından İzmir’e geçen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi Yönetim Kurulu toplantısını İzmir’de gerçekleştirirken, toplantı EİB bünyesindeki ihracatçı birliklerinin başkanlarının katılımı ile mini zirveye dönüştü. Toplantının başlıca konusu İstanbullu ihracatçıların her sektörün tek birliği olması yönündeki taleplerinin Egeli ihracatçılarda yarattığı kaygı oldu. EİB’e bağlı 8 birliğin ve Denizli İhracatçı Birlikleri’nin kapatılması tehlikesiyle karşı karşıya kalındığı dile getirilirken; TİM Başkanı Büyükekşi’nin 2 saat süren toplantı sonrasında birlik başkanlarına EİB'ye ait birliklerin kapatılmayacağı yönünde güvence verdiği öğrenildi.

ÖNERİ KÜÇÜK VE ÇATIŞMALI BİRLİKLER İÇİN

Öte yandan TİM Başkanının toplantıda Ekonomi Bakanlığı’nın Türkiye genelinde çok küçük hacme sahip olan veya birlik içi çekişmeler nedeniyle etkinlik gösteremeyen birliklere yönelik bir düzenleme isteğinin olduğunu hatırlattığı da öğrenildi. Toplantıda bu tip birliklerin rehabilitesi için gerekli reformlar konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu ve nihai kararın 17 Mart'ta Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımı ile Sapanca'da gerçekleşecek ihracatçı birlikleri toplantısının ardından verileceği belirtildi.

BÜYÜKEKŞİ: HEDEF 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Mehmet Büyükekşi, toplantı bitiminde de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Büyükekşi, “Başkanları dinledik. Ama biz daha çok kendi yönetim kurulu toplantımızı yaptık. 17 Mart'ta konuyu değerlendireceğiz. Şu anda herhangi bir şekilde olumlu ya da olumsuz kararımız yok. Amacımız Türkiye'nin ihracatını en iyi şekilde temsil etmek. Hepinizin bildiği gibi 2023 için 500 milyar dolarlık hedef var. Bu hedefe ulaşma yollarını ele aldık” diye konuştu.