Uluslararası Eskişehir Film Festivali'nin açılış töreni dün akşam Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu Salonu'nda yapıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Davut Aydın, Anadolu Üniversitesi'nin sürekli gelişme gösteren sinema, film ve medya sektörüne kayıtsız kalmadığını söyledi. 70'e yakın ülkede Türk dizi filmlerinin izlendiğini ifade eden Prof. Dr. Davut Aydın, üniversite olarak Hollywood'a giderek incelemelerde bulunduklarını belirtti. Rektör Aydın şöyle konuştu:

"Hollywood'a gittik ve orada sektörü inceledik. Eskişehir'de Film ve Medya Serbest Bölgesi kurulması için başlattığımız fizibilite çalışmamız bitme noktasına geldi. Kendi ürünlerimizi ve değerlerimizi dış dünyaya açmalıyız. Bazı sahneleri Türkiye'de çekilen James Bond serisinin son filmi Skyfall için bir silahın bile gümrükten geçirilmesinin sorun olduğunu gördük. Bu serbest bölge, sektörün gelişmesi için önemli bir adım olacak. Türkiye'de film ve medya serbest bölgesi yapılabilecek tek yer Eskişehir'dir, Anadolu Üniversitesi'dir. Pek çok konuda ilklere imza atan Anadolu Üniversitesi bu bölgeye de imza atacak. Kendini filmlerimizi ve dizilerimizi de dış dünyaya ihraç edeceğiz."

Törende, Yrd. Doç. Dr. Elif Gizem Uğurlu'ya 'Sinema Kültürüne Katkı', Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver'e 'En İyi Sinema Kitabı', Cinedergi'den Banu Bozdemir'e 'İnternette Yayınlanan En İyi Sinema Dergisi', Kanal D'de yayınlanan Cinemania programının editörü Fırat Sayıcı'ya 'Televizyonda Yayınlanan En İyi Sinema Programı' ödülü verildi.

14'üncü Uluslararası Eskişehir Film Festivali'de 'Sinemaya Emek' ödülleri, 'Selvi Boylum Al Yazmalım' filminin müziğine imza atan Cahit Berkay ile filme çekilmiş 395 senaryosu Guinness Rekorlar Kitabı tarafından onaylanan, 40'a yakın film yöneten Safa Önal'a verildi.

Festivalin bu yılki 'Sinema Onur Ödülü'nü ise Türk sinemasının unutulmaz isimleri Ediz Hun ile Selma Güneri aldı. Ediz Hun'a ödülünü Uluslararası Eskişehir Film Festivali Komitesi Başkanı Prof. Dr. Gülseren Güçhan verirken, Selma Güneri'nin ödülünü ise Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın verdi.

Törenin ardından Olivier Nakache ve Eric Toledano'nun yönettiği, 'Can Dostum' filminin gösterimi yapıldı.



EK(EK/CK)